Utrecht krijgt nieuwe werkruimten voor sekswerkers in de raamprostitutie

Utrecht krijgt nieuwe werkruimten voor sekswerkers in de raamprostitutie

De gemeente Utrecht heeft Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad gekozen als ontwikkelaar. De stichting gaat 96 nieuwe werkruimte aan het Nieuwe Zandpad voor sekswerkers realiseren. Met dit plan komt er een plek voor sekswerkers uit de raamprostitutie in Utrecht. 

Sinds 2013 is de gemeente Utrecht bezig met het ontwikkelen van een plek voor sekswerkers in de raamprostitutie. Het doel van de gemeente is dat sekswerkers op een legale manier hun beroep kunnen uitoefenen. Utrecht kende na 2013 geen plek meer voor de legale raamprostitutie. De Utrechtse gemeenteraad wilde een veilige en gezonde plek voor sekswerkers. De burgermeester van Utrecht Sharon Dijksma zegt hierover het volgende: ‘Een stad als Utrecht heeft een plek nodig waar het legale beroep van sekswerker op een veilige manier uitgeoefend kan worden.’ De afgelopen jaren hebben meerdere ontwikkelaars aangegeven dit plan uit te willen voeren. Uiteindelijk is de Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad op basis van de beste criteria uitgekozen als ontwikkelaar voor de bouw van 96 werkruimten.

Prostitutie in Utrecht

In het verleden was het Nieuwe Zandpad een plek voor sekswerkers. In 2013 is deze plek opgeruimd door illegale praktijken en overlast voor de omgeving. Utrecht heeft daarnaast meerdere plekken in de stad waar de prostitutie op een legale manier wordt uitgeoefend. De tippelzone is een voorbeeld van een zone waar voorheen 150 prostituees te werk konden gaan. Ook heeft Utrecht sekshuizen, maar sprake van raamprostitutie was er na 2013 tot dit initiatief dus niet.

Omgeving

De gemeente heeft deze locatie gekozen, omdat dit in 2013 al eerder een bestemming was voor sekswerkers. Dit keer wel op een veiligere en betere manier voor de sekswerkers en de omgeving. Het is de bedoeling dat de gekozen stichting samen gaat werken met de gemeente om dit uit te voeren. De Stichting Huisvesting het Nieuwe Zandpad heeft bij de inschrijving als ontwikkelaar aangegeven dat ze veel aandacht zouden hebben voor de zelfbeschikking van de sekswerkers, veiligheid en overlast. ‘De belangrijkste criteria voor beoordeling van de inschrijving van de ontwikkelaar hebben betrekking op het plan van aanpak voor een veilige en transparante raamprostitutie, het schetsontwerp en het omgevingsbeheer. De stichting werkt samen met drie exploitanten die ieder 32 werkruimten kunnen beheren’, aldus de gemeente Utrecht op hun website. Volgens de gemeente is dit niet de volledige verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar zelf. Door sluitingstijden in te stellen, handhaving in de omgeving te sturen en hulp te bieden aan sekswerkers en beheerders speelt de gemeente hier ook een rol in. De gemeente gaat controleren of de gekozen ontwikkelaar dit plan en de bouw van de werkruimten juist kan uitvoeren. Mocht dit na een periode toch niet zo zijn dan zoeken zij verder naar een geschikte kandidaat.

Belangen sekswerkers

Belangenorganisatie van sekswerkers Belle geeft de belangen aan van de sekswerkers. Ze vinden dat het werk veilig moet zijn,  dat het mogelijk is voor de mensen die in de prostitutie gewerkt hebben om ander werk te vinden. De organisatie biedt voor deze mensen ook maatschappelijk werk aan en helpt de huisvesting van de (ex)sekswerkers. Op het gebied administratie, financiën en/of schulden bieden zij hulp, daarnaast helpen ze ook opleidingen en taalcursussen te vinden. Uiteindelijk is er ook hulp voor psychosociale klachten van de (ex)sekswerkers die bijvoorbeeld met mensenhandel te maken hebben gehad.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *