Jongeren en het ideaalbeeld op sociale media

Jongeren en het ideaalbeeld op sociale media

In de snelle wereld van sociale media leiden steeds mee jongeren een leven voor het online publiek. Voor mensen van een andere generatie lijkt het misschien vreemd om continu je Instagram te checken maar voor jongeren is dit niet meer dan normaal. Instagram staat vol met influencers die het perfecte leven lijken te hebben en het perfecte lichaam. Niet alleen jongeren meiden worden hier onzeker van maar ook jongens. Instagram tast het zelfbeeld van jongeren aan, dit geld ook voor Evaresto van la Parra (19). Hij is veel bezig met sporten en het onderhouden van zijn lichaam.  

Waarom en sinds wanneer sport je zoveel?

Ik doe aan voetbal sinds ik vijf ben, maar ik ga sinds mijn zeventiende naar de sportschool. Ik combineer voetbal en fitness nu met elkaar door drie tot vijf dagen te fitnessen en drie dagen te voetballen. In totaal ben ik zes dagen bezig met sport. Ik sport veel, omdat dit voor mij een uitlaatklep is. Het is mijn passie en ik doe het ook graag. Ik haal hier ook mijn voldoening uit. Met fitness ben ik ook begonnen, omdat ik niet tevreden was met hoe ik er op dat moment uitzag. Ik wilde hier verandering in brengen.

Wat train je het meeste en waarom?

Ik train gewoon mijn hele lichaam, omdat ik in mijn hele lichaam sterker wil worden. Ik probeer soms aandacht te besteden aan spiergroepen waar ik nog niet heel sterk in ben, maar over het algemeen train ik mijn hele lichaam (Borst, rug, benen, armen en schouders).

Ben je wel eens onzeker over je lichaam?

Tot aan mijn zeventiende ben ik altijd wel tevreden geweest over mijn lichaam. Totdat je op een moment dingen gaat zien op sociale media. Daar zie je het perfecte lichaam. Grote schouders, brede armen. En dan ga je weer naar jezelf kijken en dan denk je, ik moet hier wat aan gaan doen. Ik woog 60 kg toen ik begon met fitness en ben in anderhalf jaar tijd veertien kilo aangekomen in spier. Vanaf het moment dat ik resultaat begon te zien werkte het erg verslavend en sta je het liefst elke dag in de sportschool. Nu ik 74 kilo weeg heb ik minder onzekerheid over mijn lichaam, maar zie ik toch soms nog steeds dat tengere jongetje als ik in de spiegel kijk.

Komt dit ook door sociale media?

Als je de film Creed kijkt en je ziet Michael B Jordan met een geweldig lichaam dan krijg je wel een soort van onzekerheid. De fitness lifestyle wordt op sociale media steeds groter en alle rolmodellen hebben dan ook het perfecte figuur. Dit kan een motivatie zijn, maar is ook soms een onzekerheid. Je wilt net zo hard werken aan je lichaam als hen, maar je hebt er de tijd soms niet voor en dat is vaak het verschil. Al die influencers doen dit als werk en zijn er elke dag mee bezig.

Ken je meer mensen die er last van hebben?

Vrienden die ook naar de sportschool gaan delen vaak ook deze onzekerheid. Ze zijn allemaal ergens van gekomen. Of je nou eerst 50 kg of 120 kg woog, je komt ergens vandaan. En iedereen ziet ook nog dat oude postuur als ze in de spiegel kijken. De onzekerheid is over het algemeen niet heel groot. Je krijgt er juist meer motivatie van.  

Wat kan je doen om de onzekerheid te voorkomen?

Wat ik kan doen om deze onzekerheid te voorkomen is gewoon veel harder gaan trainen en mezelf te tijd gunnen. Veel mensen hebben een fictief beeld en denken dat ze binnen zes maanden het ideale lichaam hebben, maar dit is een erge onderschatting. Het ideale lichaam bestaat niet, pas totdat je zelf denk dat het goed is. En dit kan na twee jaar, maar ook pas na vijf jaar zo zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *