COLUMN | Waarom het huidige leenstelsel op de schop moet

COLUMN | Waarom het huidige leenstelsel op de schop moet

Torenhoge schulden, de huurprijs van een piepkleine bezemkast wat in de volksmond benoemd wordt als een studentenkamer en stress over je toekomstige hypotheek. Het leven van een student is er sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2015 zeker niet makkelijker op geworden.

Studenten die voor 2015 zijn begonnen aan een studie, vallen volgens de regels nog onder het oude leenstelsel, wat betekend dat zij per maand ‘gratis’ geld ontvangen. Als thuiswonende is dit ongeveer zo’n 100 euro per maand. Woon je bijvoorbeeld op kamers en ben je uitwonend, dan kun je volgens het oude leenstelsel wel tot 300 euro per maand vangen.

Studeren, kost geld. Dat weten we allemaal. Veel ouders van studenten hebben simpelweg niet het geld om hun zoon of dochter te laten studeren. Ook zijn er ouders die hun zoon of dochter een studie zelf laat bekostigen. Geloof mij, 2200 euro collegegeld per maand, afgezien van de boeken en een goed werkende laptop, is lastig op te brengen met een bijbaantje als caissière bij de Albert Heijn.

De economische situatie van een jongere is niet bindend als het gaat om zijn of haar capaciteiten. Waarom zou de overheid het deze groep minderbedeelden onmogelijk willen maken om te gaan studeren? Ik weet het ook niet. De een noemt het pech, ik noem het uitsluiting.

De reden dat ik het nieuwe leenstelsel als uitsluitend benoem, is om de simpele reden dat het daadwerkelijk zo werkt: mensen die het zich kunnen veroorloven om te lenen, doen dat als dat nodig is. Mensen die minderbedeelden zijn en zich geen (extra) leningen kunnen veroorloven, besluiten dit minder snel te doen. Scholieren met een havo of vwo-diploma kunnen volgens LSVB-voorzitter Lyle Muns niet de arbeidsmarkt op en hebben geen andere keuze dan een hoge studieschuld aan te gaan.

De gemiddelde student heeft sinds het afschaffen van het oude stelsel een gemiddelde schuld van 25 duizend euro. Door de torenhoge schulden waar de studenten mee opgezadeld zitten, zijn zij sneller geneigd op thuis bij hun ouders te blijven wonen. Het is met een schuld namelijk aanzienlijk moeilijker, dan wel onmogelijk om een hypotheek aan te vragen. Dit is schrijnend voor de ontwikkeling en zelfstandigheid van jongeren.

LSVB-voorzitter Muns pleit niet alleen voor het afschaffen van het huidige leenstelsel, maar ook voor het terugdraaien van de schulden van studenten. Muns is van mening dat studenten minimaal gecompenseerd zouden moeten worden met het bedrag wat zij gekregen zouden hebben volgens de oude basisbeurs.

Het nieuwe leenstel zou maar liefst 800 miljoen tot een miljard euro op moeten gaan leveren, wat uitsluitend besteed zou gaan worden aan onderwijs verbeterende doeleinden. Volgens het DUB is hier nauwelijks iets van terecht gekomen: “Van de voorinvesteringen werd maar de helft daadwerkelijk in de kwaliteit van het onderwijs gestoken. Pas vanaf 2018 begon de overheid een beperkt deel van de basisbeursmiljoenen terug in het onderwijs te investeren”, laat de organisatie op de site weten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *