Een depressie in de lockdown

Een depressie in de lockdown

Het coronavirus heeft ontzettend veel invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Veel jongeren hebben last van gebrek aan motivatie, stress, burn outs of zelfs een depressie. Dit geld ook voor Jill de goede (21). Zij studeert en heeft last van een depressie.

Wanneer had je het gevoel dat je depressie begon?

Mijn depressie is al begonnen voor de corona periode. Er is niet een gebeurtenis geweest waardoor ik depressief ben geworden, maar de eerste lockdown in maart 2020 heeft het wel een stuk erger gemaakt. Mijn depressie is een opstapeling van verschillende problemen en gebeurtenissen door de jaren heen, en toen kwam de eenzaamheid door de lockdown ook nog om de hoek kijken.

Welke factoren droegen bij aan het ontstaan van je depressie?

Ik zat al even niet lekker in me vel. Ik heb best wel een aantal tegenslagen gehad die ik niet goed heb verwerkt. Ook had ik veel onzekerheden die door andere mensen werden opgemerkt. Ik was erg dun en ik voelde me er niet fijn bij. Ik kan hier verder niks aan veranderen ik ben eenmaal zo gebouwd maar toch vind ik het niet fijn als andere mensen dit vaker benadrukken.

Wanneer had je het gevoel dat het om en depressie ging en heb je toen hulp gezocht?

Ik zat niet lekker in me vel zowel huis als op mijn studie niet. Ik was er onzeker over mijn uiterlijk en was niet snel meer enthousiast over dingen waar ik normaliter wel enthousiast zou worden. Ook trok ik me steeds meer terug en was ik liever alleen dan met mijn vrienden. Ik voelde me een beetje nutteloos. Ook wist ik niet zo goed wat ik wilde met me leven, ik had niet echt een doel meer die ik wilde behalen. Constant was ik somber en de motivatie voor school was ook ver te zoeken. Ondanks alle tekens ben ik toch een half jaar zo doorgegaan met me leven totdat ik een gesprek had met mijn moeder en zij mij voorstelde om professionele hulp te zoeken.

Hoe heb jij de professionele hulp gezocht en wat vond je hiervan?

Ik heb mijn huisarts gebeld en ik werd gelijk op gesprek uitgenodigd. Zij trok eigenlijk al snel de conclusie dat ik of een depressie of een burn out zou hebben en heeft mij doorverwezen naar een psycholoog. Toen ik een gesprek heb gehad met de psycholoog werd al vrij snel de conclusie getrokken dat ik in een depressie zat. De psycholoog heeft mij geholpen om te leren omgaan met mijn depressie. Ik kreeg ook verschillende opdrachten, dezen zouden mij helpen om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Ik vond het lastig om de stap te zetten om met een psycholoog te gaan praten maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het is fijn om met een vertrouwenspersoon te praten aan wie je alles kan vertellen en er geen oordeel over je is.

Hoe gaat het nu met je mentale gezondheid?

Het gaat op dit moment een stuk beter dan anderhalf jaar geleden maar ik ben zeker nog niet waar ik moet zijn. Daarom loop ik nog steeds bij een psycholoog en maak ik nog wekelijk verschillende opdrachten. Ik ben erg bij dat er steeds meer corona versoepelingen zijn en ik niet meer het gevoel heb dat ik opgesloten ben in me eigen lichaam.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *