Column: Body Positivity

Column: Body Positivity

Je hebt de term vast wel eens gehoord “body positivity”. Dit is een maatschappelijke beweging die ernaar streeft om het zelfbeeld van mensen met over- en of ondergewicht te versterken en tegelijkertijd de wijze waarop de maatschappij het menselijk lichaam beoordeelt ter sprake te brengen. De beweging pleit voor acceptatie van het menselijk lichaam in alle vormen en maten. Heel mooi allemaal maar is het wel gezond om mensen te stimuleren om aan de grotere of kleinere maat te zijn?

Body positivity geeft de indruk van positiviteit maar in werkelijkheid is het schadelijk voor individuen en de samenleving. Onlangs ben ik van mening veranderd over de movement. Simpel gezegd, het is niet zo geweldig als dat mensen zeggen dat het is. In werkelijkheid is de beweging schadelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van personen die zich misschien onzeker voelen over hun imago. Na mijn mening bereikt het in feiten precies het tegenovergestelde van wat de vermeende doelen zijn.

De body positivity movement is een beweging die zich richt op eigenliefde en het hervormen van maatschappelijke opvattingen over het lichaamsbeeld. BPM’ers geloven dat alle lichamen mooi zijn zoals ze zijn.

Hoewel het een nobele daad is, kan deze campagne eerder schadelijk dan nuttig blijken te zijn. Ik geloof dat het nodig is om body positivity als geheel opnieuw te definiëren, meer gericht op het motiveren van individuen om zichzelf te verbeteren.  Van jezelf houden is belangrijk. Ik zal nooit verwachten dat iemand in de spiegel zou kijken en voor afschuw naar hun uiterlijk kijken. Toch vind ik niet dat dit moet betekenen dat mensen moeten iets moeten accepteren wat zij kunnen veranderen.

Ik begrijp zelfacceptatie volledig als het gaat om onveranderlijke eigenschappen. Als je er niets aan kunt doen, maak je er dan ook vooral niet druk om. Maar als je er iets aan kan doen ga er dan ook 100% voor! Waarom zou je er genoegen mee nemen als je de mogelijkheid hebt om jezelf te verbeteren?

Het belangrijkste doelwit van deze beweging lijkt bijvoorbeeld degenen te zijn die als overgewicht worden beschouwd. Als van jezelf houden betekent dat je niets moet doen om je lichaam te veranderen, dan vertelt deze beweging in wezen mensen met een ongezonde levensstijl om hun slechte gewoonten vol te blijven houden.

Blijkbaar stelt de samenleving “onrealistische verwachtingen” voor hoe het menselijk lichaam eruit zou moeten zien. Is het onrealistisch om getraind en gezond te zijn? Ja, het kan moeilijk zijn om gezonde keuzes te maken, maar niet onmogelijk. Deze campagne demotiveert mensen door hen te vertellen dat ze niet het vermogen hebben om te verbeteren. Het is te moeilijk om er uit te zien zoals je wilt en je zult het nooit kunnen, dus je moet gewoon jezelf accepteren en opgeven. Zouden we niet het zelfvertrouwen van mensen moeten vergroten door hen te laten weten dat ze eruit kunnen zien zoals ze willen als ze genoeg gemotiveerd zijn om een gezondere levensstijl te leiden? Ik denk het niet.

In plaats van neppositiviteit te verspreiden die schadelijke effecten of onbedoelde gevolgen kan hebben, zouden deze organisaties de boodschap van zelfverbetering en aanmoediging moeten verspreiden. Vertel degenen die niet tevreden zijn met hun lichaam dat ze meer dan in staat zijn om hun doelen te bereiken. Laat ze weten dat als ze zich zo voelen, ze het vertrouwen kunnen krijgen dat ze zo hard nodig hebben en het leven kunnen leiden dat ze verlangen.

De Body Positivity-beweging gaat de verkeerde kant op, en als ze echt willen dat mensen zich goed voelen over hun uiterlijk, moeten ze van koers veranderen. Om echt van zichzelf te houden, moeten ze in de spiegel kijken en iemand zien die ze willen zijn, niet iemand die ze kunnen tolereren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *