Duurzame woonwijken in Leidsche Rijn

Duurzame woonwijken in Leidsche Rijn

Door heel Nederland worden er steeds meer duurzame woonwijken gebouwd, dit geld ook voor de woonwijk Leidsche Rijn in Utrecht. Er wordt een nieuwe woonwijk gebouwd met een bijzondere manier ban energie opwekken. Alle woningen inde wijk worden aangesloten op De Buurtbatterij van Utrecht.

De wijk die nu in de bouw is heet Roots. De 220 woningen die worden slim en duurzaam gebouwd, en er komt een Buurtbatterij die voor de gehele wijk energie op moet gaan wekken. De batterij gaat ervoor zorgen dat de woningen meer energie gaan leveren dan dat zij gaan verbruiken. Dan wordt er zoveel als mogelijk lokale energie verbruikt, waarbij zo min mogelijk energie verloren gaat.  Op die manier kan de batterij op de piekmomenten energie leveren in plaats van dat het uit een elektriciteit netwerk moet worden gehaald. De energie uit de batterij wordt niet alleen gebruikt om de appartementen aan stroom te voorzien maar het wordt ook voor de liften gebruikt.

De prijsklassen

Volgens de projectontwikkelaar VORM is dit voor het eerst dat De Buurtbatterij op zo een grote schaal als deze zonder enige subsidie wordt toegepast in een nieuwbouwproject. De woningen in Roots hebben verschillende prijsklassen. Veertig procent van de woningen valt onder de categorie ‘goedkoop’, dertig procent wordt middelhuur en dertig procent wordt dure koop. De kleinste woningen zijn ongeveer 35 vierkante meter, dit zijn dan ook studio’s. De grootste huizen zijn tussen de 70 en 95 vierkante meter.

Ambities in Utrecht

Naast de woon en werkgelegenheid is de omgeving ook belangrijk voor de provincie Utrecht. Wethouder Klaas Verschuure is blij met het winnende ontwerp: “Utrecht staat voor de enorme opgave om veel woningen te bouwen. Daarin trekken we samen op met onder andere de provincie en het Rijk”. De gemeente wil niet alleen dat de inwoners nu tevreden zijn maar ook in de toekomst tevreden zijn over de woon- en werkomgeving. Daarom richten zij zich niet alleen op behoud maar juist ook op ontwikkeling. Zij willen daarom duurzaamheid en gezondheid stimuleren in de wijken van Utrecht. Bijvoorbeeld via energie neutrale woningen, die evenveel schone energie opwekken als verbruiken. Of het toevoegen van sportmogelijkheden in de wijk.

Andere duurzame appartementen in Leidsche Rijn

In het nieuwe centrum van Leidsche Rijn worden nog 55 energie neutrale appartementen gebouwd. Het appartementencomplex krijgt de naam Park Avenue en moet klaar zijn in het jaar 2023. In april is de bouw is pas in april begonnen maar de meeste appartementen zijn al verkocht, er zijn slechts nog vier appartementen beschikbaar. De huizen kosten tussen de 580.000 en 815.000 euro.

De belangrijkste voordelen zijn volgens de ontwikkelaar VORM de goede isolatie, zonnepanelen en individuele warmtepompen. De gevel van de appartementen zijn gemaakt van gestaald en gepolijst beton waardoor de gevel er af gehaald kan worden en in de toekomst opnieuw gebruikt kan worden. Ook is er veel groen te vinden in het appartementencomplex. Zowel tussen de balkons als bij de terrassen van de penthouses is groen te vinden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *