De Nederlandse vaccinatiecampagne

De Nederlandse vaccinatiecampagne

Het Coronavirus houdt Nederland en de wereld al een jaar lang in zijn greep. Sinds 5 januari worden Nederlanders massaal gevaccineerd in strijd tegen corona. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil 7 op de 10 Nederlanders zich laten vaccineren. Echter is er onder een deel van de bevolking grote scepsis me om je te laten vaccineren.

In Nederland is er sprake van een heuse vaccinatiekoorts, mensen zijn dolblij om zich te laten vaccineren tegen het virus. Nederland zet gemiddeld rond de 230 duizend prikken per dag, hier zitten zowel eerste als tweede prikken bij.

Momenteel is bouwjaar 1995 aan de beurt en elke dag komt er een nieuw bouwjaar bij. Volgens het CBS is de vaccinatiebereid in de leeftijdsgroep 16-24 jaar zo’n 71% procent.  Mart Nieuwhof, één 21 jarige Economics and Business Economics, heeft twee week geleden zijn eerste prik gehad: “Ik word ieder jaar uitgenodigd voor de griepprik en ineens lag er een uitnodiging voor coronavaccinatie op de deur, ik heb gelijk een afspraak gemaakt.” Bang voor bijwerkingen op korte of lange termijn is hij niet: “Ik wil gewoon een coronapaspoort, komend zomer zorgeloos op vakantie kunnen of een festival pakken, daar doe ik het voor!.”

Hessel Rozema , een 20 jarige student Civiele Techniek uit Delft kan niet wachten op zijn uitnodiging: “Het is bijna zover, ik merk om mij heen dat zoveel mensen zich willen laten vaccineren, samen beëindigen we de pandemie.” Zegt Rozema blij aan de telefoon. Rozema is vooral blij als hij ouders weer kan zien: “Als studenten zien we natuurlijk veel mensen, waardoor de kans om het virus op te lopen groot is, mijn ouders vonden het dan niet zo fijn dat ik ze vaak bezocht, dus ik heb ze de laatste 15 maand weinig gezien”.

Daar waren onder een deel van de Nederlandse studenten een grote vaccinatiebereid is, is dit onder een ander deel van de Nederlandse adolescenten wel anders. Meike Verhoef (echte naam bekend bij de redactie) twijfelt erg over haar vaccinatie: “Aan de ene kant denk ik, ik neem die prik wel, ik heb geen zin om me telkens te moeten laten testen als ik op vakantie wil of naar een evenement. Aan de andere kant heb ik een grote kinderwens.” Hoe dit scepsis me is gekomen? “Mijn zus werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis en zij heeft gehoord van artsen dat je het vaccin echt niet moet nemen als je nog zwanger wilt worden.” Of deze argwaan is gekomen door alle informatie die elke dag verschijnt in de media? “Ja zeker, de overheid heeft verzuimd een deel van de bevolking goed te informeren, ze moeten transparant zijn over eventuele risico’s die vaccinatie met zich meebrengt.”

Ook onder andere delen van de bevolking is er veel scepsis me omtrent de vaccins. In achterstandswijken in de grote steden heerst er onder mensen met migratieachtergrond grote argwaan: ze begrijpen de taal uit de persconferenties van Rutte en de Jonge niet, denken dat het virus een complot is of vertrouwen de beschikbare vaccins niet.

GGD-campagne
In de Utrechtse wijken Zuilen & Overvecht ligt de vaccinatiegraad lager dan in andere delen van de stad. De GGD regio Utrecht weet niet precies hoe groot de achterstand is, omdat zij geen cijfers hebben van zorginstellingen en huisartsen. Een woordvoerder van de GGD regio Utrecht laat in een reactie weten dat de organisatie een campagne is gestart om de vaccinatiegraad op te krikken. Zij werkt samen met sleutelfiguren in de wijken om te kijken wat nodig is, zodat mensen zich laten vaccineren. Daarnaast flyert de GGD in deze wijken met folders over de vaccins en verspreid het filmpjes waarin desinformatie over de vaccins wordt weerlegd of sleutelfiguren in de wijk zich laten vaccineren. De GGD heeft geen specifiek qua vaccinatiegraad voor deze wijken, het doel is in de buurt te komen van het Nederlandse gemiddelde, wat zo’n 70 procent is.

Ondanks al het optimisme onder een groot deel van de Nederlanders is er genoeg werk voor de overheid om de pandemie te beëindigen. Volgens veel virologen is een hoge vaccinatiegraad in alle delen van het land nodig om verspreiding en mutaties van het virus te voorkomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *