Studenten aan de Amsterdamsestraatweg kijken voetbalwedstrijd Nederlands elftal

Studenten aan de Amsterdamsestraatweg kijken voetbalwedstrijd Nederlands elftal

Het is donderdag 17 juni en vandaag neemt het Nederlandse elftal het op tegen Oostenrijk. De wedstrijd begint over enkele minuten en de biertjes worden onderling al uitgedeeld. Aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht hoor je het geschreeuw van enthousiaste studenten.

“Wij vinden het gewoon super gezellig om met onze huisgenoten voetbal te kijken. Als Nederland speelt kijken we altijd, mooi om in onze oranje shirts een biertje te drinken”, zegt Johan (23) lachend. Zijn huisgenoten lopen langs en geven hem een biertje aan. Door het hele huis hangen oranje vlaggen en op het dakterras staan Hollandse meezingers aan. “Als we meezingen klinkt het natuurlijk nergens naar maar de sfeer zit er goed in.” Johan loopt naar een van zijn huisgenoten om hem te groeten.

De koelkast is gevuld met ongeveer twee kratten bier maar op het dakterras worden de glazen champagne ook al ingeschonken. “De wedstrijd moet nog beginnen maar wij vieren alvast dat we gewonnen hebben”, zegt Elisa (20) enthousiast, “niet we, maar het Nederlands elftal natuurlijk.” Het studentenhuis aan de Amsterdamsestraatweg telt zeven bewoners maar het dakterras oogt drukker. Volgens Elisa zijn de buren ook uitgenodigd. Als de wedstrijd begint haast iedereen zich naar de woonkamer en proosten ze op een gezellige avond.

Een paar huizen verderop wordt er al geschreeuwd en getoeterd. Niet veel later springen de studenten vrolijk de woonkamer door, Nederland heeft gescoord. Een van de bewoners roept: “Jammer dat onze verbinding achterloopt maar dat mag de pret niet drukken.” Er worden snel nieuwe drankjes gehaald en iedereen zoekt een plek op om de wedstrijd te bekijken.

Buren

Een paar balkonnetjes verder op zitten een paar meiden rustig met een biertje in hun stoel. Ze kijken de wedstrijd via een telefoon. “Wij zijn niet echt voetbal fans maar als Nederland in het Europees Kampioenschap speelt, moeten we natuurlijk wel even kijken”, zegt Claire (23). Oranje versieringen zijn dan ook nergens te vinden. “Ik snap wel dat mensen het leuk vinden maar ik vind het persoonlijk wat overbodig.” Een huisgenoot van Claire, Femke (22), kijkt haar verbaasd aan. “Ik wil mijn oranje jurk nog best uit de kast halen hoor. Dit is hét moment om er non charmant bij te lopen.”

Naarmate de wedstrijd sluiten de huisgenoten van Claire en Femke zich aan. “We wonen hier met allemaal meiden en hebben het naar onze zin. Op avonden als deze maken we het gezellig. Niet per se met slingers en oranje shirts maar door lekkere hapjes op tafel te zetten en een biertje of wijntje te drinken”, zegt Claire terwijl ze haar biertje pakt. “We hebben na de vorige wedstrijd ook een klein feestje gehad maar je moet tegenwoordig wel oppassen met hoeveel geluid je maakt. Bonje met de buren wil je niet hebben. Zoals je kan zien wordt er bij onze buren ook wel feest gevierd maar er zijn genoeg oudjes in deze straat.”

Gewonnen

Als de wedstrijd is afgelopen klinkt aan de hele Amsterdamsestraatweg het getoeter van auto’s en het gejuich en geschreeuw van enthousiaste voetbalfans. Oftewel, het Nederlandse elftal heeft de wedstrijd gewonnen. Femke trekt haar trui aan en zegt: “Wij gaan nu direct de stad in, je kan bijna overal weer tot 12 uur zitten. Dit is het vieren waard.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *