De laatste Boga training bij de Kleine Wielen in Leeuwarden

De laatste Boga training bij de Kleine Wielen in Leeuwarden

Het is dinsdag zes juli en momenteel wordt de laatste Boga training van het seizoen gegeven. Boga training is een combinatie van boxen en yoga. Het afgelopen jaar werden er in verband met corona ook online trainingen gegeven via Zoom. De laatste training is fysiek bij de Kleine Wielen, een terrein net buiten Leeuwarden.

De training vindt zich plaats bij de Kleine Wielen, net buiten Leeuwarden. De deelnemers vormen een kring op het grote grasveld. De meeste deelnemers hebben een eigen yoga mat mee. De trainer, Evert Hettema, vraagt iedereen om zijn ogen te sluiten. Op deze manier beginnen ze de training. “Leg de aandacht op de plek waar je nu bent,” zegt Evert Hettema terwijl hij een rondje om de kring loopt. Vervolgens komen er drie rondes met ademhalingsoefeningen. Het gros van de deelnemers weet hoe dit gaat, voor de mensen die er nog weinig ervaring mee hebben komt Hettema langs om ze de ondersteunen. “We sluiten het af met yoga oefeningen, de Tibetanen,” voegt Hettema er aan toe.

Een grote muziek box staat in het midden van de kring. De rustige muziek wordt veranderd naar rock. Dit is het moment dat de deelnemers hun bokshandschoenen erbij pakken. Tussen alle rondes door worden er nog krachtoefeningen zoals push ups en squats gedaan. De deelnemers hebben alle box rondes gehad en er iedereen gaat het koude water in. “Deze oefeningen kennen sommige mensen ook wel van de Wim Hof methode,” verteld een van deelnemers, Inge Jenema, wanneer ze naar het water loopt. “Iedereen mag zelf weten hoe lang ze in het water willen blijven, de een vind het fijn om een stukje te zwemmen en de ander dompelt zich liever alleen even in het water.” De trainer gaat ook mee het water in.

Als iedereen uit het water is sluiten ze af met een ‘rust stand’. “Dit houdt in dat je stil staat en je met je handen zwaait,” beeld Jenema uit, ”zodat je snel warm wordt nadat je in het koude water bent geweest.” Als de oefening klaar zijn, kleden de deelnemers zich om. Omdat het de laatste training is, drinken ze samen een drankje. Inge Jenema staat te praten met een andere deelnemer, Linda Jorna. “Het is heel gezellig met deze groep, we kunnen klieren en er is altijd tijd voor een grapje.” Jenema kijkt haar aan. “Daarnaast was het een ingewikkeld jaar en vind ik het extra leuk dat we de training afsluiten met een hapje en een drankje. Evert vroeg van te voren al via de gezamenlijke appgroep of we wijn, bier of fris wouden. Dat heeft hij zelf voor ons meegenomen, heel aardig.” De deelnemers staan in een grote kring met elkaar de praten.

Langzamerhand pakken de deelnemers hun spullen bij elkaar. Jenema en Jorna lopen samen het veld af. Jorna verteld dat ze al drie jaar naar de trainingen komt. “Er zat wel één jaar tussen omdat ik twee heup protheses heb en daar klachten aan heb over gehouden. Toch realiseerde ik mij dat deze trainingen heel goed zijn voor mijn lijf, ik wordt er sterker en soepeler van. Als ik na de training naar huis ga, voel ik me heel goed.” Jenema glimlacht naar haar en voegt er aan toe: “Als ik hier op de fiets naartoe ga wordt ik altijd zo blij en voel ik mij energiek. Ik heb nu alweer zin in de trainingen na de zomerstop.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *