Stijging aantal chatmeldingen bij Veilig Thuis gering na verlengde bereikbaarheid

Stijging aantal chatmeldingen bij Veilig Thuis gering na verlengde bereikbaarheid

Foto: Lotte Boelen

Huizen, 27 februari 2021

Anders dan verwacht heeft de verlengde bereikbaarheid van de chatfunctie van Veilig Thuis nauwelijks tot meer meldingen van onveilige situaties geleid, meldt Veilig Thuis Gooi- en Vechtstreek. Naar aanleiding van de avondklok is de chatfunctie tot 22:00 uur beschikbaar, tot in ieder geval 2 maart. Veilig Thuis besluit later of de chatfunctie na 2 maart nog ’s avonds bereikbaar blijft.

De hoeveelheid chatmeldingen bij Veilig Thuis Gooi- en Vechtstreek is licht gestegen sinds de chatfunctie tot 22:00 uur beschikbaar is, als gevolg van de avondklok. “Landelijk is het zo dat er 50 chatmeldingen extra per week komen. En bij Veilig Thuis Gooi- en Vechtstreek zijn dit er gemiddeld drie per week extra”, aldus Marije Mansfeld, communicatiestrateeg Gooi- en Vechtstreek. Veilig Thuis Gooi- en Vechtstreek is momenteel bereikbaar van 09:00 uur tot 22:00 uur via de chatfunctie. Er is nog niet besloten of de chatfunctie verlengd wordt tot 15 maart naar aanleiding van de verlengde avondklok.

Sinds mei 2020 biedt Veilig Thuis Gooi- en Vechtstreek de chatfunctie aan, als gevolg van de coronacrisis. Mansfeld vertelt dat Veilig Thuis hoopt met de chatfunctie een bredere doelgroep te kunnen helpen. “Door de coronacrisis wilden wij ervoor zorgen dat we optimaal bereikbaar zijn. Er is namelijk ontzettend veel huiselijk geweld wat onder de radar blijft. Dit komt doordat slachtoffers minder snel aangifte doen, huiselijk geweld minder wordt opgemerkt door buitenstaanders en mensen veel meer thuis zitten. Er is veel meer aan de hand dan we werkelijk zien”. Uit gegevens van Veilig Thuis Gooi- en Vechtstreek blijkt dat vooral jongere mensen gebruik maken van de chatfunctie. Daarnaast wordt er ’s avonds over ernstigere zaken gechat dan overdag.

Veilig Thuis geeft aan dat wanneer iemand zich onveilig voelt, deze persoon ook na 21:00 uur het huis mag ontvluchten. Hier staat geen boete op, die wel geldt voor mensen die tussen 21:00 uur en 04:30 uur op straat zijn zonder legitieme reden. “Je hoeft geen verklaring bij je te hebben dat je je onveilig voelt. Maar het is wel zo dat de politie gaat kijken wat er aan de hand is”.

Heb je te maken met huiselijk geweld tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat indien nodig het huis. Ga zo snel mogelijk naar iemand anders toe om jezelf in veiligheid te brengen. Dit mag ook wanneer je je thuis onveilig voelt, maar er geen sprake is van direct gevaar. In deze gevallen is het toegestaan om het huis te verlaten zonder een boete tot gevolg.

Veilig Thuis is telefonisch 24/7 bereikbaar via 0800-2000. Daarnaast is Veilig Thuis bereikbaar via de chat op de website www.veiligthuis.nl.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *