Hbo studenten massaal naar stembus

Hbo studenten massaal naar stembus

UTRECHT – Nederlandse studenten lijken morgen massaal naar de stembus te gaan. Dat blijkt onder een enquête via social media. Van de 82 studenten die reageerden zeiden in ieder geval 79 te gaan stemmen, meest op D66. Drie van hen leggen uit waarom stemmen ze stemmen belangrijk vinden.

 Laura uit Papendrecht:

Geen enkele partij voor al haar wensen

“We leven in een democratie en ik vind het belangrijk om gebruik te maken van mijn stemrecht”, zegt 23-jarige Rotterdamse student Laura van de Graaf. De keuze voor een politieke partij om op te stemmen was een lastige klus dit jaar. Onderwerpen zoals: onderwijs, gelijkheid onder bevolking, milieu en diversiteit zijn heel belangrijk. Ook de aanpak van het coronavirus speelt een rol bij het kiezen van een politieke partij, waardoor het nog moeilijker wordt voor Laura. Door op stemwijzer en kieswijzer een partij te bepalen is haar top drie: D66, GroenLinks en de 50plus partij. Voorgaande jaren heeft Laura op GroenLinks gestemd en in 2017 op D66.

Politieke partij D66 komt opnieuw het meest in de buurt bij haar wensen voor Nederland. “Er zijn wel punten waar ik niet volledig achtersta, maar dat heb je bij alle partijen. Ik had wel zoiets van kom op, is er niet niets dat honderd procent aansluit?” Uiteindelijk stemde ze voor een middenpartij is, omdat deze het best past bij de gedachtegang van Laura.

Braziliaanse Ana uit Rotterdam:

Geen paspoort geen stem

Inwoners met een Nederlandse verblijfsvergunning maar zonder paspoort hebben niet de luxe om te mogen stemmen. Dat geldt voor 22-jarige Ana Clara. Zij is op haar tiende van Brazilië naar Rotterdam verhuisd. In de twaalf jaar dat ze nu hier woont heeft ze nooit een paspoort aangevraagd. Dat ze hierdoor nu niet mag stemmen vindt ze ‘’oneerlijk, ik woon al zo lang hier.” Anna overweegt nu overigens wel een paspoort aan te vragen.

In Brazilië is het verplicht om vanaf achttien jaar een stem-paspoort te hebben, anders mag je bepaalde dingen in het land niet halen, zoals een normaal paspoort. “Verplicht stemmen moet ook in Nederland,” vindt Anna. Mensen uit haar omgeving klagen vaak over de overheid, maar vaak hebben zij niet gestemd. “Je hebt geen recht op klagen als je zelf je stemrechten niet gebruikt. Misschien was jouw stem dé stem, die het zou veranderen.” Ana mag wel meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing om de vier jaar. Voor Ana is dit nog niet genoeg en ze wil meer betrokkenheid hebben met wat er in Nederland gebeurd. “Er moet minder gediscrimineerd worden naar mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning. Mensen zoals ik moeten na een paar jaar hier te wonen meer gelijke rechten krijgen net als een echte Nederlandse inwoner”.

Lilly-Rose uit Utrecht:

“Politiek is meer marketing dan inhoud”

Uit de enquête blijkt veel studenten vinden dat ze genoeg informatie hebben over de politiek. Dat zegt ook Lilly-rose Jonkers (studente Pedagogische Wetenschappen): “Bij reclames van politieke partijen wordt er alleen maar aan sales gedaan, zonder dat ze daadwerkelijk de standpunten duidelijk vertellen”.

Ze vond het moeilijk om de afgelopen tijd duidelijkheid te krijgen zonder hier uren werk in te stoppen. Bij het op de kaart zetten van partijen, moet er volgens haar kort en krachtig verteld worden waar de partij voor staat en niet alleen focussen op beloftes en mooie plaatjes. Transpiratie naar de mensen toe, dat vindt Lilly-rose belangrijk.

Uiteindelijk heeft ze gelet op de voor haar belangrijkste thema’s en hier een keuze uit gemaakt. Echter vindt ze dat er nog genoeg kan veranderen om de studenten meer te prikkelen om te gaan stemmen en een juiste keuze te maken. “Maak de politiek toegankelijker door beknopte verkiezingsprogramma’s uit te delen op universiteiten en hbo’s en zelfs al op de middelbare school. Op die manier zijn studenten vroeg genoeg voorbereid en snappen ze beter het belang van het stemmen aankomende 17 maart”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *