Honden steeds populairder tijdens corona

Honden steeds populairder tijdens corona

Amsterdam, 5 maart 2021

Honden zijn populair geworden sinds corona. Toch is het van belang dat je goed nadenkt voordat je een hond in huis neemt, zo waarschuwt de Dierenbescherming. Een dier via Marktplaats kopen is geen goed idee. “Je wil de juiste informatie hebben voor zowel mens als dier”.

Dik Nagtegaal, woordvoerder Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, stelt dat er weinig research wordt gedaan naar broodfokkers. Honden uit broodfokkers zijn niet of heel slecht gesocialiseerd en zijn vaak ziek of sterven meestal kort na de aanschaf. Verder zorg je ervoor dat je dierenmishandeling stimuleert als je een hond koopt van een broodfokker. Het is een algemene trend dat je iets besteld en je het de volgende dag in huis hebt. Als je een hond ergens haalt, kan de wachttijd een half jaar zijn. Het komt dan veel voor dat mensen geen geduld hebben en ergens anders snel een hond halen

Hoe zorgt men er nou voor om zo min mogelijk honden van broodfokkers te halen? Volgens Dik komt de dierenbescherming pas in actie nadat er een melding is gedaan. Wij geven zoveel mogelijk aan om 114 te bellen, ook al twijfel je of het wel of geen broodfokker is. Boa’s mogen na een melding ongevraagd controleren.

Een broodfokker fokt met als doel om geld te verdienen, waardoor het welzijn van het dier van minder belang is. Hierdoor worden veel honden ziek en hebben ze veel aandacht nodig zodra ze verkocht zijn. Volgens Dik is het nooit de bedoeling geweest van de kopers om een hond bij een broodfokker te halen. “Niet alleen de hond is de pineut, maar ook de koper”. Terugbrengen gebeurt gelukkig weinig.

Wel is Dik bang dat er veel honden worden teruggebracht als corona voorbij is. Mensen hebben bijvoorbeeld toch geen tijd voor een hond, omdat ze weer aan het werk moeten en niet de hele dag thuis kunnen zijn voor de hond.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *