Is de stemwijzer betrouwbaar?

Is de stemwijzer betrouwbaar?

17 maart is het zo ver. Tijd om de stemhokjes in te gaan voor de tweede kamerverkiezingen. Kiezen voor welke partij je gaat stemmen is voor velen lastig. Daarom gebruiken veel mensen de stemwijzer als hulpmiddel. De stemwijzer is een test van 30 vragen over verschillende politieke kwesties. Heb je al deze vragen ingevuld, dan krijg je een lijst van partijen en in hoeverre jouw denkbeelden overeenkomen met deze partijen.

Als je nieuwsgierig bent kan je per partij kijken wat ze precies over een stellingen denken: of ze voor of tegen zijn en een kleine voorlichting.  Hierbij viel Pieter Duif iets op. Bij sommige vragen vond hij het antwoord wat was in gevuld door de stemwijzer niet overeenkomen met de stelling die ze hierbij gaven. Een voorbeeld hiervan was bij de PvdA.

ProDemos, de ontwikkelaars van de stemwijzer, laat weten dat partijen zelf mogen bepalen of er ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’ bij hun argumentatie komt te staan. De onduidelijkheid over sommige stellingen wordt dus niet veroorzaakt door de stemwijzer, maar hooguit door de partijen zelf.

De PvdA laat dan ook weten geen problemen te hebben met de stemwijzer: ‘In werkelijkheid ligt alles natuurlijk genuanceerder, maar ja, dit zijn verkiezingen.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *