Effect gestrooid zout op natuur

Effect gestrooid zout op natuur

Door: Quinten van der Werff

Amersfoort 

De afgelopen dagen heeft het door heel Nederland veel gesneeuwd. Dit heeft veel effect gehad op alle wegen, want door de langdurige kou blijft alle sneeuw liggen en krijgt het verkeer problemen. Om dit tegen te gaan wordt er veel zout gestrooid, maar is dit strooien wel verantwoord met betrekking tot het milieu?

Dit jaar is er al 8 ton miljoen zout gestrooid. De vraag is dan waar al dit zout blijft en of het effect op de natuur heeft. Janne Opmeer, deskundige op het gebied van milieu, zegt dat bomen er nauwelijks last van hebben, maar planten die niet in de buurt van de zee groeien,  er niet goed tegen kunnen. Ze zegt dat er veel planten en struiken zijn die erdoor dood kunnen gaan, maar we weten weinig over de lange termijn effecten van het strooien van zout dat mogelijk in het grondwater beland. Daarbij vermeldt ze ook dat je dat als opoffering kan zien om ongelukken in het verkeer te voorkomen, want als er geen zout gestrooid zou worden, dan zullen er ongetwijfeld problemen ontstaan.  

Milieu Centraal zegt dat een redelijke oplossing is om het zout te strooien met voorwaarden. Zout zou alleen gestrooid moeten worden op betegelde grond, er moet met mate gestrooid worden en niet aangrenzend aan borders. Ze weten alleen niet of deze tips voor het strooien nageleefd worden door de Rijkswaterstaat. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *