Coronacrisis: gebrek aan inspraak van jongeren

Coronacrisis: gebrek aan inspraak van jongeren

Door: Quinten van der Werff

Amersfoort 

Lara Coeterier vindt dat er in Nederland te weinig inspraak van jongeren is tijdens de coronacrisis. Ze is psycholoog bij Winnoc en maakt zich zorgen om de mentale gesteldheid van jongeren, omdat ze weinig sociaal contact met leeftijdsgenoten hebben.  

In december besloot de regering alle scholen te sluiten. Vanaf dat moment was het laatste sociale contact ook ten einde gekomen. Cijfers laten zien dat er sindsdien significant meer jongeren met mentale klachten zijn. Het aantal telefoongesprekken over zelfdoding met de kindertelefoon was in de eerste lockdown 16 per dag. Nu is dat aantal gestegen naar 21 per dag. 

‘’Contact met leeftijdsgenoten is belangrijk voor de ontwikkeling voor jongeren, maar dat hebben ze niet.’’ Dat vertelt Lara Coeterier, ze is psycholoog en maakt zich zorgen om de jongeren. Ze zegt dat jongeren meer sociaal contact nodig hebben dan volwassen mensen om zich te kunnen ontwikkelen, maar dat is op dit moment door de strenge maatregelen zeer beperkt. Coeterier vertelt dan ook dat de situatie veel effect heeft op de jongeren. ”De mogelijkheid om met nieuwe mensen in contact te komen is nihil,” zegt ze. 

Ze voelen zich hierdoor eenzaam, hebben last van stemmingswisselingen, maken zich zorgen over de toekomst en hebben vooral een onduidelijk vooruitzicht. Deze klachten kunnen achterstanden veroorzaken op sociaal vlak en met zichzelf en kunnen meer afhakers bij studies tot gevolg hebben. Ook kunnen ze moeite krijgen met het krijgen van een relatie of bij het vinden van werk. 

Op dit moment zijn er vooral gezondheidsorganisaties die jongeren vertegenwoordigen, maar Lara zegt dat juist jongeren meer inspraak zouden moeten hebben, omdat zij unieke ideeën kunnen voorleggen om dit probleem te verhelpen. Zo moet er een mogelijkheid zijn voor jongeren om hun ideeën kwijt te kunnen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *