Stranden een stuk schoner dan tien jaar geleden

Stranden een stuk schoner dan tien jaar geleden

Door: Quinten van der Werff

Amersfoort 

Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat de stranden van Nederland een stuk schoner zijn dan dat ze tien jaar geleden waren. Per 100 meter werden er tien jaar geleden 388 stukken afval per 100 meter strand gevonden. Nu is dat aantal gedaald naar 282 stukken per 100 meter. Dat heeft onder andere te maken met het verbod op gratis plastic tasjes zegt de stichting. 

Stichting De Noordzee is blij met de verbetering, maar de stichting is nog niet tevreden. Het zijn er nog 282 stukken per 100 meter te veelZe zeggen dat iedereen de verantwoordelijkheid deelt om te zorgen voor een schoon strand en een schone zee. Ook vinden ze dat De Noordzee een waardevol gebied is en bescherming nodig heeft.  

Om in de toekomst te zorgen voor nog minder afval op het strand en in de zee, heeft de stichting een rapport met aanbevelingen voorde overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en consumenten. Volgens de stichting moet de overheid vooral leidend en ambitieus zijn, het bedrijfsleven moet verantwoordelijkheid nemen, organisaties en instellingen moeten samenwerken en consumenten moeten stoppen met het onnodig gebruik van afval, het moet hergebruikt worden en gooi het anders netjes weg.  

Zita Veugen, projectleider communicatie bij Stichting de Noordzee, hoopt heel erg dat de trend zich doorzet. ‘’De vooruitgang die we hebben geboekt motiveert heel erg om meer effectief beleid te maken,’’ aldus Veugen. Ze vertelt ook dat ze blij is dat binnenkort op kleine flesjes en blikjes statiegeld komt en dat er actie gevoerd wordt om het lozen van afval van scheepvaart terug te dringen. Ze denkt dat al deze dingen voor een versnelde daling van afval in zee en op het strand kan zorgen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *