Hoe doet de GGD contactonderzoek?

Hoe doet de GGD contactonderzoek?

Rijksoverheid contactonderzoek Door: Quinten van der Werff

Amersfoort 

Door de coronacrisis heeft de GGD het erg druk. Dagelijks vinden er besmettingen  plaats door het virus. Sinds kort werkt Saskia Bongaerts bij de GGD, de instelling die contactonderzoek doet naar mensen die besmet zijn en mogelijk het virus doorgeven aan andere mensen. Met wie hebben ze contact gehad, waar zijn ze geweest? 

‘’Voor het opzoeken van de bron van de besmetting moet je soms best ver gaan,’’ vertelt Bongaerts. Ze moet mensen daarop doorvragen om de bron goed te kunnen achterhalen. Ze krijgt wel eens de vraag waarom de plek waar het virus is opgelopen zo belangrijk is. Dan legt ze uit dat die informatie voor de GGD nodig is, om dan in kaart te kunnen brengen op wat voor soort plekken mogelijk veel besmettingen plaatsvinden.  

Je bent al twee dagen voordat je symptomen ervaart besmettelijk. Je kunt dus zonder dat je klachten hebt mensen besmetten. In die zogenaamde ‘asymptomatische’ periode kun je zonder dat je het door hebt besmettelijk zijn. Bongaerts vertelt dat wordt gevraagd met welke mensen je allemaal in contact bent geweest in die asymptomatische periode, omdat je in die tijd al een heleboel mensen hebt kunnen aansteken.  

In het geval dat je besmet bent en je met andere mensen samenwoont, wordt aangeraden om je goed te isoleren ten opzichte van de mede-bewoners. Bongaerts vertelt in dat verband dat wordt gevraagd of er twee wc’s in huis zijn, zodat de besmette persoon zijn of haar eigen wc heeft en of het überhaupt mogelijk is om afstand te houden in het huishouden waarin de besmette persoon zich bevindt. 

Tot slot vertelt Bongaerts hoe onhandig het is als iemand met klachten, en dus mogelijk met corona, op stap gaat.  Het levert de GGD zoveel lastig werk op waar de GGD lang mee bezig is om de bron te achterhalen. ‘’Ik ben er, sinds ik werk voor de GGD, achter gekomen, voor hoeveel ellende zo iemand kan zorgen.’’ Ze heeft bijvoorbeeld iemand gehad die erge klachten had en wel op pad is gegaan en op bezoek kwam bij een vriendin waarvan de ouders in het onderwijs werken.  Die ouders zijn besmet geraakt en dat heeft ervoor gezorgd dat meerdere klassen in quarantaine moesten. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *