Hoe ontwikkelt het verkeer zich de komende jaren?

Hoe ontwikkelt het verkeer zich de komende jaren?

Door: Quinten van der Werff

Amersfoort 

‘’Het verkeer in Nederland bestaat nog teveel uit auto’s.’’ Dat vindt Esther van Garderen. Zij is directeur van de landelijke Fietsersbond. Het is gezonder voor mensen om de auto pakken in plaats van de fiets, want je beweegt meer. Minder autoverkeer is ook beter voor de volksgezondheid. Mensen die in drukke gebieden met veel autoverkeer wonen, ademen veel meer uitlaatgassen in dan mensen die in meer afgelegen gebieden wonen. 

Van Garderen is ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren aan het autogebruik. Gemiddeld reizen mensen per werkdag gemiddeld een uur en een kwartier heen en weer met de auto naar hun werk. Dit komt doordat Nederland zo ingericht is dat mensen afgelegen kunnen wonen en makkelijk naar hun werk kunnen rijden door de auto-vriendelijke infrastructuur. Die goede infrastructuur heeft ook voordelen, want het zorgt voor de vrijheid om buiten de stad te kunnen wonen. Toch is Van Garderen er voorstander van om veel meer aandacht te besteden aan de ruimtelijke ordening voor fietsers. De afgelopen jaren stijgt het gebruik van de fiets wel, maar toch zijn de snelwegen nog heel vol, volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.  

Van Garderen vindt dat de overheid een sturende rol moet hebben als het gaat om mobiliteit. Dit zou moeten gebeuren door middel van het maken van goede bestemmingsplannen, woningbouw op de juiste plekken, de belasting op treinreizen afschaffen en treinverkeer meer subsidiëren en hogere belasting voor autorijden. ‘’Het pakken van de auto moet moeilijker gemaakt worden en het pakken van de fiets makkelijker,’’, aldus Van Garderen. 

Ook Corona zal volgens haar impact hebben. De coronamaatregelen die nu worden getroffen, zullen in de samenleving een knop omdraaien. Meer mensen zullen vaker vanuit huis werken. Ook het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid verwacht dat bijna de helft van de mensen in de toekomst vaker thuis zal werken. Dit zal dan ook voor minder verkeer op de weg leiden. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *