De toekomst van de binnenstad van Amersfoort

De toekomst van de binnenstad van Amersfoort

Amersfoort  

‘’De binnenstad van Amersfoort kampt niet met problemen, maar wel met uitdagingen’’ aldus wethouder Willem-Jan Stegeman van Amersfoort. Als je nu door de binnenstad loopt zie je veel leegstaande panden en nog maar weinig groen.  

Stegeman vertelt dat hij en zijn collega wethouder Fatma Koşer Kaya druk bezig zijn met het voorkomen van nog meer leegstand in de binnenstad: ‘’Het is nu nog geen probleem, maar we moeten er wel voor zorgen dat er niet nog meer panden leeg komen te staan, want dan wordt het wel een probleem.’’ De gemeente wil onder meer voorkomen dat winkels zich buiten het centrum gaan vestigen omdat daar de huren lager en dus aantrekkelijker zijn. Ook pandeigenaren spelen hier een rol in, want ze moeten volgens Stegeman beter inspelen op de veranderende markt. Contracten sluiten die niet meteen voor vijf jaar zijn, is een goed begin. Hierdoor zal het voor de verhuurders van winkels aantrekkelijker zijn als ze een proeftijd in een pand van een half jaar kunnen hebben. 

Een andere uitdaging voor de gemeente is het verkeer in de binnenstad. Het is er vaak druk met auto’s en scooters. Sinds 4 januari 2021 heeft de dan ook grotere delen van de binnenstad autoluw gemaakt om auto’s die er niets te zoeken hebben om de binnenstad heen te laten rijden. Ook zijn er veel fietsen die overal staan en rijden er scooters op hoge snelheid. 

Ook is er nog de wens om de binnenstad groener te krijgen. Dat is nu nog niet echt het geval: de binnenstad is nu nog erg ‘’stenig’’, er zijn weinig stukken gras met bomen of bosjes. De gemeente heeft nog geen goed antwoord op de vraag hoe dit voor elkaar te krijgen is. Ook wil de gemeente ervoor zorgen dat de energievoorziening duurzamer wordt. Dit is nog lastig, omdat de stad een beschermd stadsgezicht is. Ze willen bijvoorbeeld liever geen zonnepanelen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. De gemeente was hier in het verleden nog veel strenger op, maar inmiddels heeft ze haar beleid versoepeld en moet je ervoor zorgen dat ze niet in het zicht liggen.  

Kortom, er staat veel te gebeuren in de Amersfoortse binnenstad. Alle reden om vinger aan de pols te houden.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *