Alphenaren kunnen meepraten over de nieuwe cultuurvisie

Alphenaren kunnen meepraten over de nieuwe cultuurvisie

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat inwoners nauwer betrekken bij de Kunst- en Cultuurvisie 2021-2030: inwoners kunnen van 15 april tot 7 mei hun eigen mening insturen via email.
Op 28 april is er een digitale bijeenkomst met de wethouder en Cultuurmakelaar.

Het concept van de nieuwe kunst- en cultuurvisie voor 2021-2030 moet meer op maat zijn gemaakt voor Alphen aan den Rijn en haar inwoners. Dit bleek uit de mislukking van de vorige cultuurvisie in 2019, waar bleek dat het beleid te algemeen was, volgens alphens.nl. De gemeente heeft ervoor gekozen om de burgers directer bij de visie te betrekken: tussen 15 april en 7 mei van dit jaar kunnen inwoners zowel hun mening over de visie insturen als deelnemen aan een online bijeenkomst op woensdag 28 april 2021 om 20 uur.

Bij de bijeenkomst zijn Erik van Zuylen (wethouder Kunst & Cultuur) en cultuurmakelaar Kristien van den Oever aanwezig om feedback te verzamelen en discussies te voeren. Geïnteresseerden kunnen de gemeente op cultuurvisie@alphenaandenrijn.nl bereiken.

Nieuwe visie
Met de nieuwe visie op de cultuur richt de gemeente zich op o.a. een toegankelijker cultuuraanbod en het ondersteunen van kunstenaars en organisaties. Wethouder van Zuylen omschrijft in het voorwoord bijvoorbeeld dat de gemeente “cultuur in haar diversiteit” wil omarmen, waarmee gedoeld wordt op de vele kunstvormen en de genres daarbinnen én het ondersteunen van kunsttradities met ruimte voor nieuwe initiatieven. Verder meent de wethouder te gaan letten op de meerwaarde van faciliteiten binnen gemeente. Kunst- en cultuurparticipatie is hier de rode draad.

Samenwerken
Het huidige concept van de visie is ontstaan aan de hand van een combinatie van bestaand beleid en gesprekken met betrokkenen als kunstenaars en culturele instellingen. Een visie uit 2019, Kunst en Cultuur verbindt, heeft voorgeschreven dat er een cultuurmakelaar wordt aangewezen en het cultuurplatform KHABBAZ wordt opgericht. Tot op heden zijn deze ook uitgevoerd: Kristien van den Oever is de aangewezen cultuurmakelaar en cultuurplatform KHABBAZ is opgericht.

De kernfunctie van van den Oever is het aanspreekpunt zijn van iedere betrokkene in de kunst en cultuursectoren. De makelaar adviseert Alphen aan den Rijn over visieontwikkeling en het uitvoeren van de cultuuragenda. Op dinsdagmiddagen organiseert van den Oever een spreekuur voor kunstenaars om te sparren over projecten en financiën,

Het cultuurplatform leent haar naam aan de eerste letters van de dorpen/steden Koudekerk, Hazerswoude, Aarlanderveen, Benthuizen, Boskoop, Alphen aan den Rijn en Zwammerdam.

Vorige cultuurvisie en kritiek
De vorige proefversie van de cultuurvisie bleek te algemeen. De visie uit 2019 was niet nauwkeurig genoeg voor Alphen, schreef Alphens.nl destijds. De verantwoordelijke wethouder, Leo Maat, moest zijn voorstel herzien en bijvoorbeeld werken aan de financiën en belangstelling voor de identiteit van Alphen aan den Rijn. Verder was de gemeenteraad ontevreden over het gebrek aan aandacht voor musea en de lokale culturele instellingen in het plan.
In het najaar van 2019 is de geüpdatete versie van de visie door wethouder Maat gedeeld, met bijvoorbeeld een overzicht van beschikbare panden in de gemeente en de mogelijkheid voor inwoners om mee te doen. Het bestuur was nog steeds ontevreden met de nieuwe versie, maar achtte het wel tijd om door te gaan.

Over de auteur

Dennis van Brouwershaven

Ik ben student journalistiek.... grandioos.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *