Illegaal streamen mag, tenzij je een waardig alternatief biedt

Illegaal streamen mag, tenzij je een waardig alternatief biedt

Foto: Dennis van Brouwershaven

Ziggo Sport zendt in 2022 geen Formule 1 meer uit, nadat Scandinavisch mediabedrijf Nordic Entertainment Group de rechten in Nederland over heeft genomen voor de periode 2022-2025. Onbekend is nog wat dit voor Nederlandse fans van de sport gaat betekenen: de eigenaar van F1 biedt nog een eigen streamingdienst aan onder de naam F1TV Pro, maar voor de Ziggoklanten die niet bereid zijn om nog 70 euro opzij te leggen om naar de boordradio van Max Verstappen te kunnen luisteren zijn er nu vrij weinig alternatieven. Men komt al snel uit bij een illegale stream op een site met dubieuze reclames.

Zulke sites worden ook gebruikt om andere illegale media, zoals de nieuwste Hollywoodfilms en -series te bekijken. Vaak hebben zulke sites ook een behoorlijk archief aan oudere films die niet te zien zijn op de servers van Netflix, Disney of Amazon. Stel dat je naar Burn After Reading wil kijken. Geen van de streamingssites heeft ‘m en je komt al snel uit bij een site als lookmovie.ag. Dat terwijl je eigenlijk 45 euro per maand betaalt voor het aanbod van Netflix, Disney Plus én Prime Video. Dat hele aanbod is ook beschikbaar op Lookmovie: er is een beter al dan niet illegaal alternatief, dus waarom zou je nog voor streamen betalen? 

Hetzelfde probleem kom je tegen als je games van decennia geleden weer wil spelen. Los van een handjevol spellen die opnieuw zijn uitgebracht- weliswaar in een nieuw jasje- moet je al snel games gaan emulaten: Een spelcomputer gaan nabootsen op je computer om de oude spellen te spelen, tenzij je zin hebt om te veel geld te betalen voor een authentieke console op Marktplaats. Er is net als bij films en series sprake van verschillende hostsites. Echter, uitgevers als Nintendo weten deze sites al vrij snel op te sporen en neer te halen. Wat Nintendo niet doet, is de games op een legale manier beschikbaar stellen, waardoor je weinig opties hebt. 

Het is verder te betreuren hoe de mediabedrijven hun legacy behandelen. Super Smash Brothers Melee, een vechtspel van Nintendo uit 2001, kent nog altijd een fanatieke fanbase die het spel als de beste uit de Smash Bros. reeks beschouwt. De community van het spel richtte in november 2020 een online toernooi op, waarbij ze gebruik maakten van modificaties om online tegen elkaar te kunnen spelen. Ontwikkelaar Nintendo maakte een eind aan deze mods omdat het bedrijf geen piracy wil/kan toestaan. 

Gelukkig bieden de Disneys en Nintendo’s van de wereld nog wel diensten aan die oude media beschikbaar stellen, maar dat archief is vaak incompleet. De best verkochte films/games als The Lion King en Super Mario World zijn dan wel beschikbaar, maar het ontbreekt aan minder populaire titels. Consumenten zijn al bereid om te betalen voor de media, dus het is eigenlijk een gemiste kans dat het aanbod niet compleet is. Mijn oproep aan mediabedrijven is dan ook: zorg voor een zo compleet mogelijk aanbod!

Over de auteur

Dennis van Brouwershaven

Ik ben student journalistiek.... grandioos.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *