Brand in zorgcentrum De Bolder in Huizen

Brand in zorgcentrum De Bolder in Huizen

Foto: Lotte Boelen

Huizen, 23 mei 2021

De brandweer is zondag 23 mei uitgerukt voor een brand in zorgcentrum De Bolder in Huizen. De brand ontstond rond half drie ‘s middags en werd al snel opgeschaald naar een middelbrand. De brandweer had de brand snel onder controle en er zijn geen gewonden of doden gevallen bij de brand.

Rond half drie ’s middags rukten meerdere brandweerwagens, een brandweerauto, politie en een ambulance naar zorgcentrum De Bolder in Huizen. Het gebied rondom het zorgcentrum werd meteen afgezet en alle bewoners in de vleugel waar de brand is ontstaan, werden geëvacueerd. De bewoners kwamen één voor één naar buiten en moesten op afstand de brand afwachten. Naast een aantal omwonenden die kwamen kijken, stonden er ook een aantal persfotografen van verschillende nieuwsmedia omheen. Al snel bleek de brandweer de brand onder controle te hebben. De brand was van buitenaf niet te zien doordat de rookontwikkeling beperkt bleef. Daarnaast is er niemand gewond geraakt en kon de ambulance al snel vertrekken. De bewoners konden echter niet meteen het zorgcentrum weer in. Eerst moest de brandweer het gebouw luchten in verband met rook in het gebouw. Na ruim een kwartier was het gebouw volledig geventileerd en konden alle bewoners het zorgcentrum weer in. Toen de bewoners weer binnen waren, konden één van de twee brandweerwagens en de politie al vertrekken, toen werden de afzetlinten ook verwijderd.

Operationeel woordvoerder van brandweer Gooi- en Vechtstreek, Thomas Kors, vertelt dat de brand rond half drie in de middag is ontstaan op de benedenverdieping van het zorgcentrum aan de Akkerweg. De brand is telefonisch gemeld en de brandweer was snel ter plaatse. De bedrijfshulpverlening van het zorgcentrum heeft de gehele vleugel geëvacueerd. De brandweer rukte uit met twee blusvoertuigen en daarnaast waren de politie en ambulance ook ter plaatse. Het opschalen van de brand naar een middelbrand gebeurde snel, aangezien dit procedure is bij brand in een verzorgingstehuis, aldus Kors. De brand is ontstaan in de meterkast op de begane grond en de brandweerlieden hadden de brand om kwart voor drie ’s middags onder controle. De oorzaak van het ontstaan van de brand in de meterkast is vooralsnog onbekend. Er was sprake van lichte rookontwikkeling waardoor het gebouw moest worden geventileerd. De bewoners van het zorgcentrum konden na het ventileren het gebouw weer in en er zijn geen gewonden of doden gevallen.

Omwonenden waren onder de indruk van de snelheid waarmee de hulpdiensten ter plaatse waren. “Ik stond in mijn keuken en hoorde opeens sirenes die steeds dichterbij kwamen. Ik pakte mijn telefoon om naar buiten te gaan en toen ik buiten aankwam, stonden er al heel veel brandweerwagens. Er stond een ladderwagen, een kleine brandweerauto, een ambulance en politie. Alles werd meteen afgezet. Er wilde een vrouw met een bos bloemen het gebouw in en die werd meteen tegengehouden. Dat liet wel de ernst van de situatie zien, naast het feit dat er zwaar was uitgerukt.”, aldus een omwonende. “Ik vind het wel fantastisch om te zien hoe snel de hulpdiensten ter plekke waren. Dat geeft wel een gevoel van veiligheid. Er was dus ook zwaar uitgerukt doordat er oudere mensen wonen in zorgcentrum De Bolder en het hele zorgcentrum wellicht moest worden geëvacueerd.” Tevens vertelt de omwonende dat er veel dementerenden en Alzheimerpatiënten wonen in het zorgcentrum, die niet helemaal begrepen wat er aan de hand was.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *