Wiktor kapt studie af: ‘het voelde alsof ik op de kleuterschool zat.’

Wiktor kapt studie af: ‘het voelde alsof ik op de kleuterschool zat.’

Illustratie: Dennis van Brouwershaven

Alphenaar Wiktor is in januari afgehaakt bij de opleiding International Business. Na een half jaar achter zijn laptop de lessen te hebben gevolgd kreeg hij het gevoel van  zinloosheid maar niet weg en besloot hij te stoppen met studeren.

“Waarschijnlijk was het sowieso een goed idee geweest om te stoppen: Ik was volgens de specialisten nog niet goed genezen uit mijn situatie. Volgens mij was het alleen maar doorgegaan.”

Hoe studeren op afstand eruit zag
Wiktor (22) volgde de opleiding International Business aan de Hogeschool van Amsterdam: “dat was volledig online. Ik ben nog nooit op de campus geweest of mijn klas in het echt ontmoet.” Wat volgde was een gevoel van afstand tot zijn klas en alsof de opleiding tot niks serieus zou leiden: “Ik werd nergens op voorbereid en het voelde alsof ik op de kleuterschool zat.”

Deze gevoelens kwamen ondanks het feit dat hij tijdens zijn online studie gewoonten wilde aanleren en productief wilde zijn. “Ik heb geprobeerd een ochtendritueel te beginnen door me ’s ochtends aan te kleden alsof ik de deur uit ging en achter mijn bureau te gaan zitten alsof ik daadwerkelijk naast mijn klasgenoten zat. Echt aan de slag gaan dus. Dagelijks een planning maken met twee uur aan werk met een uurtje pauze tussendoor. Uiteindelijk kreeg ik het gevoel dat het allemaal zinloos was toch niet weg.” Met de klas hield Wiktor nauw contact: “we hadden een aparte groep gemaakt met mensen waarvan wij wisten dat zij goed werken. Als er iets aan de hand was konden we daar allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld als iets niet duidelijk was. Wij werkten eigenlijk altijd samen bij alle projecten.” Ondanks de aanpassingen thuis en contact met klasgenoten ontbrak er toch te veel: “te veel isolatie, te weinig beweging, te veel continu moeten concentreren en uiteindelijk te weinig motivatie.” 

“Ik heb dit echt niet nodig”
Dezelfde klasgenoten motiveerden Wiktor ook om met de opleiding te stoppen. De beslissing kwam “op het punt dat ik merkte dat de spanning door de lockdown ook mijn klasgenoten beïnvloedde. Ze begonnen best wel agressief te worden en respectloos. Op dat moment dacht ik: ‘ik heb dit echt niet nodig;’ om nog met onvolwassen gedrag te maken te hebben.”

Twee weken na de Kerstvakantie zette Wiktor een streep onder de opleiding. “Waarschijnlijk was het sowieso een goed idee geweest om te stoppen: Ik was volgens de specialisten nog niet goed genezen uit mijn situatie (zijn vorige burn-out, red.). Volgens mij is het alleen maar doorgegaan.”

De oud-student meent dat de opleiding International Business heel erg hands-on is. Dat wil zeggen dat je veel mensen in de zakenwereld spreekt en veel bedrijven bezoekt, iets dat door de coronacrisis niet is doorgegaan. “Als het allemaal wél was doorgegaan zou ik het misschien nog kunnen doen.” Op school heeft hij zijn situatie doorgenomen met een studentendecaan: “hij probeerde mij eerst vrijstelling te geven voor een aantal vakken. Dat hielp voor twee weken, of anderhalve week; ik weet het niet meer precies.” Daarna was het allemaal niet meer te redden.

Over de auteur

Dennis van Brouwershaven

Ik ben student journalistiek.... grandioos.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *