Porterhouse mag gasten ook weer binnen ontvangen na versoepelingen

Porterhouse mag gasten ook weer binnen ontvangen na versoepelingen

Foto: Lotte Boelen

Huizen, 5 juni 2021

De regering heeft besloten dat vanaf zaterdag 5 juni 2021 de coronaregels worden versoepeld, ook voor horecaondernemingen zoals restaurant Porterhouse in Huizen. Zo mogen er weer gasten binnen zitten en is het maximaal aantal personen per tafel uit verschillende huishoudens nu vier geworden, in plaats van twee.

Het is rond half drie ’s middags. Buiten kleurt de lucht grijs en de zon is nergens te bekennen. In restaurant Porterhouse zitten binnen redelijk wat mensen. Beneden zitten ongeveer twintig mensen, alsof het nooit anders geweest is. Tussen de gezelschappen zit steeds een tafeltje, zodat de anderhalve meter zeker wordt gehandhaafd. Er staat muziek op, wat samen met de inrichting van het restaurant zorgt voor een gezellige sfeer. Er zitten bij het raam aan de voorzijde van het restaurant twee mensen, even verderop zitten drie gasten met een wijntje gezellig te kletsen. Een jongen in de bediening checkt of de gasten aan de andere kant van het restaurant tevreden zijn en er komt een meneer het restaurant binnen, met mondkapje op natuurlijk. Op het terras aan de voorzijde van Porterhouse zit ook een koppel dat de rekening betaalt waarna de bediende ze vriendelijk een fijne dag wenst. Aan het terras aan de achterzijde van Porterhouse zitten ook een aantal mensen te genieten van een drankje. Je merkt dat de sfeer er bij zowel de gasten als het personeel goed in zit: vooral hele blije gezichten, omdat er weer wat meer kan!

Restaurant Porterhouse in Huizen heeft zich de afgelopen dagen voorbereid op de versoepelingen. Eva van Boxmeer, één van de front of house managers bij restaurant Porterhouse, vertelt dat het restaurant blij is om haar gasten weer zowel buiten als binnen te kunnen ontvangen. “Afgelopen dagen hebben we veel geluk gehad door het mooie weer. We hebben namelijk slechts vier tafels overdekt op onze terrassen waardoor er niet veel mensen terecht konden bij slecht weer. Vandaag is het weer wat slechter dan afgelopen dagen en daarom zijn we des te blijer dat we gasten ook weer binnen mogen ontvangen!” Voor gasten blijven een aantal zaken wel hetzelfde. Bij de ingang moeten de handen worden gedesinfecteerd en er moet een registratieformulier worden ingevuld, zoals voorheen ook al het geval was. Daarnaast moet er nog steeds een mondkapje worden gedragen, indien een gast zijn of haar plaats verlaat. Het grootste verschil is dan ook dat er weer gasten binnen mogen zitten. En er mogen vanaf nu vier personen aan één tafel van verschillende huishoudens, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend, terwijl dit voorheen twee personen waren. Eén huishouden mag volgens de regels van het kabinet wel aan één tafel zitten.

“We houden meestal wel het maximum aan van vier personen per tafel, aangezien wij niet kunnen controleren wie er tot één huishouden behoort. Wanneer bijvoorbeeld twaalf studenten uit een studentenhuis samen willen zitten, laten we ze een contract ondertekenen. Zodat wanneer de politie komt, wij geen verantwoordelijkheid hebben voor hen en dus geen boete riskeren”, aldus Van Boxem. De reserveringen voor de dag dat de versoepelingen ingaan, stroomden binnen. Een aantal dagen geleden kon het restaurant al geen nieuwe reserveringen meer aannemen, alsmede door het mooie weer de afgelopen dagen. “De reserveringen bleven binnenstromen, waar we heel blij mee zijn. Natuurlijk zijn er altijd gasten die niet afbellen, wanneer ze de reservering niet halen. Maar wij werken niet met een aanbetaling voor reserveringen zoals sommige horeca nu wel doen”, volgens Van Boxem.

Veel gasten in het restaurant zijn ook heel blij met de versoepelingen. “Ik vind het heel fijn dat we weer binnen mogen zitten. Vooral op dagen zoals deze, wanneer de zon ontbreekt, is het lekkerder om even binnen te zitten. En dat kan nu EINDELIJK weer!”, aldus Dieuwertje (17). Haar vriendin Noor (17) vult haar aan: “Het is ook allemaal prima geregeld. We moeten onze handen desinfecteren bij de ingang, een registratieformulier invullen en wanneer we van onze plaats afkomen een mondkapje dragen. Tevens zit er tussen gezelschappen steeds een tafeltje waardoor de 1,5 meter zeker wordt gehandhaafd en je niet dicht op elkaar zit. Dit is nog meer coronaproof dan bij elkaar op bezoek gaan dus ik vind dat de horeca nooit dicht had gemoeten”. Ook vertellen Dieuwertje en Noor dat ze zeker van plan zijn om meer bij restaurants te gaan eten, nu ze ook binnen mogen eten. “Natuurlijk is het ook fijn dat het steeds meer zomers weer wordt!”, aldus Dieuwertje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *