“Gerechtigheid nu, gerechtigheid nu!” 

“Gerechtigheid nu, gerechtigheid nu!” 

Een van de demonstranten die haar bordje omhoog houdt om haar stem te laten horen

“Hey Mark! Hoe vind jij het zelf gaan?” Dat is wat het bord van demonstrant Hanneke vraagt, tussen andere zeeën van borden. Op de Dam in Amsterdam zijn er vandaag tientallen mensen bij elkaar gekomen bij de Solidariteitsprotest: “Ongekend onrecht? Gerechtigheid nu”. Om te protesteren voor gerechtigheid voor alle Nederlanders die onterecht zijn behandeld door de Nederlandse Overheid.  

 

Het is een protest dat gaat over verschillende problemen waarvan de Nederlandse inwoners de dupe van zijn geworden.Er is een groot podium voor het paleis op de Dam voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire en die van de jeugdzorg. Speak! Schreeuwt Sylvana Simons op de Dam in Amsterdam bij het horen van het geëmotioneerde verhaal over de jeugdzorg van slachtoffer Batja Braun, over onterechte behandelingen van de Nederlandse staat worden verteld.  

 

Ook vertelt zij haar immigratieprobleem. Samen met haar broertje is zij in 1992 naar Nederland verhuisd. Na het eerste jaar van haar verblijf in Nederland, wilde zij een Nederlandse nationaliteit aanvragen, dat kon helaas niet. Sinds haar achttiende heeft zij al een paar pogingen gewaagd, maar de Nederlandse staat maakte het onmogelijk. Batja moest allereerst een verblijfsvergunning voor haar ongeboren kinderen aanvragen. Toen het Batja’s beurt was, had zij geen geldig Ethiopisch paspoort. “Ga maar terug naar Ethiopië, want je hebt een geldig paspoort nodig om een Nederlander te worden. Na 29 jaar heb ik mijn Nederlandse nationaliteit nog steeds niet kunnen indienen en ben ik stateloos, omdat ik het geld ervoor niet heb”, zegt Batja in tranen. De mensen juichen en klappen om hun steun te geven aan Batja en haar verhaal. 

 

 

Op de grond staan oranje stippen waar de demonstranten op moeten staan, zodat er geprotesteerd kan worden volgens de coronamaatregelen. “Weg met Rutte en meer solidariteit!”, zegt een spreker op het podium. Honderd mensen hebben zich op de Facebookpagina ‘Solidariteitsprotest: Ongekend onrecht? Gerechtigheid nu’ aangemeld voor de demonstratie.  

 

“Toeslagenaffaire is het ergste wat iemand maar kan overkomen” 

Voor de toeslagenaffaire is de politieke partij van Sylvana Simons aanwezig. Samen met BIJ1 is Hanneke aanwezig bij de demonstratie, omdat de overheid niet genoeg hulp biedt en mensen onterecht behandeld in Nederland. “De toeslagenaffaire is het ergste wat er kan gebeuren. De mensen worden structureel tegengewerkt, van het kastje naar de muur gestuurd en het is niet uit te komen.  

 

“Altijd bij het horen van deze verhalen schieten de tranen in mijn ogen… Ik zal blijven strijden voor deze ouders”, laat Farid Azarkan weten. “Ik heb een woord Mark Rutte voor jou: Genoeg. Genoeg is genoeg! Ik ben geen gedupeerde, maar wel een zwarte vrouw in NL. ik lag in bed en dacht wat goed dat ik Simons heet van mijn achternaam. Hoe ernstig is het dat ik blij moet zijn, dat ik een naam draag van een kolonisator.” Zegt Simons. De meeste mensen die dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire, hebben een niet westerse achternaam. Met haar uitspraak maakt zij daarom duidelijk hoe erg de overheid heeft gekeken naar de afkomst van de Nederlanders. Simons gooit een vuist in de lucht. De demonstranten gooien hun handpalmen in de lucht, waarop het woord ‘stop’ wordt laten zien in het rood.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *