Het vasten in een lockdown met een avondklok

Het vasten in een lockdown met een avondklok

Het eten dat Leyla heeft gegeten tijdens iftar

De Ramadan is al een week geleden begonnen voor de moslimgemeenschap. Het vasten vorig jaar was voor het eerst anders, maar nu zit er ook nog een avondklok erbij. Voor Leyla en Yasmine is Ramadan een mooie tijd, maar ze zien er wel een beetje tegenop. De lockdown en avondklok geven aan hen ook geen feeststemming bij de iftar. Yasmine Hussain en Leyla Mounir doen dit jaar weer mee aan de Ramadan en vertellen hun ervaring.  

 

Voor de moslimgemeenschap is Ramadan de heiligste maand van het jaar. Voor een maand lang zijn zij overdag aan het vasten, totdat de zon ondergaat en dan verbreken zij het vasten met de iftar. Voor de 24-jarige Irakese Yasmine Hussain, student aan de Erasmus Universiteit, de ramandan een moeizame start. De Ramadan is het moment waar zij elk jaar een beetje tegen opcziet, maar als zij eenmaal aan het vasten is valt het mee. “Op de eerste dag was ik door mijn wekker heen geslapen en werd ik een half uur te laat wakker voor suhoor, het moment dat wij mogen vasten”, vertelt Yasmine. Als enige in haar gezin vast Yasmine ook, maar ze wordt door haar familieleden genoeg aangemoedigd.  

 

“Mijn moeder maakt speciaal iets lekkers klaar voor mij in de avond en soms eten mijn ouders en broertjes dan samen met mij mee. Van huis uit heeft zij geleerd dat het een vrijwillige keuze is om te vasten. Het vasten begon voor Yasmine op haar twintigste. “Ik ben niet het beste voorbeeld in het vasten.” Door persoonlijke redenen heeft zij vorig jaar niet kunnen vasten. 

 

“Het vasten verbreken tijdens de iftar is gewoon leuk, maar nu met de lockdown en avondklok gaat het plezier er een beetje van af.” Meestal tijdens iftar eten familieleden van Yasmine bij elkaar thuis, maar nu door de maatregelen gaat dat niet meer door. “Soms bij het verbreken van vasten ging ik een paar jaar terug met vriendinnen naar restaurants, want sommige horecaplekken bereiden speciale iftar gerechten voor. Ik raad het iedereen aan om gewoon gezellig mee te gaan!” 

 

Het vasten op de zesde dag is voor de 20-jarige Afghaanse Leyla Mounir normaal geworden. In het begin was zij een beetje chagrijnig en had zij te weinig concentratie voor haar online les. “Ik heb meestal wel lang nodig om mij draai te vinden tijdens het vasten vergeleken met vrienden en familie”, zegt Leyla. Alinea  

 

Op haar veertiende verdiepte ze zich meer in de Ramadan en is sinds ook jaarlijks aan het vasten. Haar ouders deden het vroeger, maar ook voor Leyla was het geen verplichting. “Ik vind het wel jammer om alleen op te staan en ontbijten en mijn vasten verbreken, maar dat wendt wel na een paar dagen. Ik doe het voor God en niet voor iemand anders”, zegt Leyla.  

 

De maatregelen hebben niet veel effect gehad op haar iftars, omdat zij al die jaren alleen het vasten heeft gebroken. “Het enige wat ik soms jammer vind is, dat het halen van ijsjes bij de McDonalds niet kan als ik er trek in heb. Als een soort toetje.” Het bidden doet Leyla ook vanuit huis, omdat zij niet vindt dat het in een moskee moet. Het Suikerfeest is meestal een familiedag voor Leyla’s familie, maar vorig jaar waren er maar twee familieleden aanwezig en de volgende dag weer twee familieleden. Hoe het Suikerfeest dit jaar eruit zal zien voor Leyla is nog niet duidelijk. “Ik hoop wel op iets normaler net als twee jaar terug.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *