Van Nederland naar Suriname en dan weer Nederland

Van Nederland naar Suriname en dan weer Nederland

Amber in Suriname met haar klasgenoten

Amber Hussain woont nu al zo’n jaar weer in Nederland, nadat zij de afgelopen acht jaar in Suriname woonde. Geboren en getogen in Diemen verhuisde zij samen met haar moeder en zus naar Paramaribo. Na het afronden van haar middelbare school is zij weer teruggekomen naar Nederland om te studeren aan de Hogeschool Utrecht.  

 

Op haar tiende verhuisde ze naar Suriname en nu woont ze op 19-jarige leeftijd in Zeist op kamers. Het grootste gedeelte van haar tienertijd heeft zij in Suriname doorgebracht. In het begin had Amber wel een cultuurschok gekregen over het verschil tussen de Nederlandse en Surinaamse cultuur. Nederland staat bekend om de multiculturele samenleving, maar voor Amber was dit nauwelijks te zien. “In Suriname was ik meestal degene die eruit sprong, vanwege mijn Nederlandse trekjes”, zegt Amber. Amber had niet veel tijd om te wennen aan haar nieuwe omgeving, want ze kwam aan het einde van augustus 2020 naar Nederland.  

 

Midden in de coronacrisis is zij naar Nederland gekomen. In Suriname was er vanaf het begin een strenge lockdown met een avondklok. In Ambers ogen hadden de mensen hier veel meer vrijheid. “Hier mochten mensen buiten rondlopen als ze dat wilde en naar de supermarkt, terwijl je in Suriname specifieke dagen krijgt om naar de supermarkt te gaan.”  

 

Het zien van haar klas voor de eerste keer, was letterlijk een deur dat openging naar een andere wereld. “Bijna de hele klas is wit en daar moest ik aan wennen. Het gevoel van een buitenbeentje zij had ik niet, ondanks het cultuurverschil, omdat ik toch hier ben geboren.” De Nederlandse mentaliteit is in Ambers perspectief heel gestructureerd en strak met allerlei regels, terwijl in Suriname mensen het voornamelijk heel rustig aandeden en geduldig zijn.  

 

Om naar Suriname te verhuizen hoefde voor Amber niet persé. Het was de droom van haar moeder om weer terug naar Suriname te verhuizen en na veertig jaar hier hebben te gewoond heeft ze de beslissing gemaakt en haar twee dochters meegenomen. “Toen ik vertelde aan Amber dat ik we naar Suriname zouden verhuizen spatte het enthousiasme van haar af, ondanks dat zij een beetje moeite had met aanpassen tijdens onze vakantie daar een paar jaar terug”, zegt Margo Tjon A Joe, de moeder van Amber.  

 

“Gelukkig was ik best wel jong toen ik naar Suriname verhuisde, want zo heb ik twee culturen van dichtbij kunnen leren, maar ik was wel gewend aan de Surinaamse cultuur. Het gemis van mijn vrienden en buurtkinderen waren groot. Samen met hen speelden ik elke dag buiten. Het leven was zo vanzelfsprekend”, zegt Amber. Er zijn nog geen toekomstige plannen om weer van land te verhuizen, maar hoe het nu eruit ziet wil Amber wel blijven in Nederland. Hier is zij al bezig met het opbouwen van een muziek carrière en wil hier zo ver mogelijk komen en Nederland biedt veel meer kansen in dat opzicht. 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *