De ervaring van Babette over uit de kast komen

De ervaring van Babette over uit de kast komen

Babette die staat op de regenboog fietspad in Utrecht

Het is weer de maand juni en heel deze maand is de Pride Month, waarin de LHBTIQ+ gemeenschap wordt gesteund. Voor Babette Coolen is dit haar eerste Pride Month die zij viert sinds dat zij uit de kast is gekomen als lesbienne en ook zich met deze seksualiteit identificeert. Door corona wordt Pride dit jaar weer zonder een feestje gevierd. Babette vertelt over haar ervaring over uit de kast komen. 

 

Wat ga je doen met jouw eerste pride month? 

Dit jaar is het eerste jaar dat Babette openlijk Pride Month kan vieren, omdat ze sinds het einde van 2020 helemaal uit de kast is. Door corona wordt er ook dit jaar geen Pride gevierd. “Ik vind het heel jammer, want ik keek er heel erg naar uit. Wel heb ik een foto geplaatst op mijn Instagrampagina samen met mijn vriendin, om mijn steun te laten zien.” 

 

Wat vind je ervan dat de gehele maand juni na zoveel jaren wordt gevierd voor de LGBTQ+? 

Een maandje dat in de spotlight staat voor de LHBTI+ gemeenschap is volgens Babette wel verdiend, omdat heel het jaar voor de hetero’s zijn. “Zoals ik al eerder zei mijn vriendin en ik worden nog steeds gesist als we samenlopen, dus het is in de maatschappij nog steeds niet volledig geaccepteerd om anders te zijn dan hetero.” Dat de Pride Month nog steeds wordt gevierd is volgens Babette zeker weten nodig! 

 

 

Wanneer kwam je uit de kast? 

Uit de kast komen is in gedeeltes geweest bij Babette. Haar voorkeur voor vrouwen heeft zij op een vroege leeftijd bekend gemaakt. De eerste keer dat zij zich heeft uitgesproken over haar seksuele geaardheid was op haar vijftiende tegen haar ouders. Babettes ouders waren er erg open over en hadden geen enkel probleem met het accepteren van haar voorkeur in vrouwen. In het begin koos ze voor de biseksuele benaming om zo door het leven te gaan, maar in 2020 is zij er toch achter gekomen dat zij honderd procent op vrouwen valt. “Ze zeiden alleen maar oh okay dat kan…”, zegt Babette. Na het einde van de middelbare school heeft zij het verteld bij haar vriendinnen en ook zei reageerden positief. “Ik vind het best wel moeilijk om het tegen vriendinnen te zeggen, want ik ben best wel bang dat ze denk dat ik verliefd op hen ben.” Om deze reden heeft ze haar seksualiteit een jaar verborgen gehouden voor haar nieuwe vriendinnen op het mbo. Iedereen in mijn omgeving reageerden heel positief.”  

 

Op welk punt wist je dat je bi of lesbi was? 

De realisatie dat zij 100% op vrouwen valt kwam pas vorig jaar in de corona lockdown. Babette ging op date met een jongen tijdens de lockdown, die zij had ontmoet via Tinder. Tegen haar zin in ging ze met hem op date, omdat ze zich eenzaam voelde. “De date beviel mij totaal niet. “Hij wilde mij aanraken, maar ik wilde het helemaal niet en zijn lichaamsgeur was ook niet echt aantrekkelijk”, zegt Babette. Een deel van Babette wilde de relatie tussen een vrouw en de man niet opgeven, omdat het haar is aangeleerd. Na de date voelde ze zich ellendig en emotioneel en dat was echt het moment dat ze voor haar eigen geluk ging.  

 

Wat was je gevoel toen je het echt wist?  

Bij het accepteren van haar seksualiteit voelde Babette zich verdrietig en alleen, omdat ze het gevoel had dat er niemand hetzelfde ervaarde als zij. “Tegelijkertijd voelde het ook heel krachtig om mezelf te accepteren.”  

 

 

Waar keek je het meest tegenop om het met de wereld te delen? 

Het delen met haar vriendinnen vond Babette het lastigst. Ook hand in hand lopen met haar vriendin op straat wordt nog als ongemakkelijk ervaren door Babette en haar vriendin. Als zij samen over straat lopen wordt er nog best wek vaak naar hen gekeken door mannen en geseksualiseerd. In de ogen van haar ouders was Babette heel erg meisjesachtig en vonden het niet passen bij het beeld die zij hebben een biseksueel of lesbie persoon. Babette kan zich nog best wel mannelijk kleden, omdat dat haar kledingstijl is. Haar moeder heeft zo af en toe wel een meningsverschil over uiterlijk en dat het meer vrouwelijker moet zijn.  

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *