Fysiek les voor het HBO en Universiteiten weer mogelijk

Fysiek les voor het HBO en Universiteiten weer mogelijk

foto: student aan de Hogeschool Utrecht

De landelijke corona maatregelen zijn 28 april 2021 versoepeld. Hierdoor hebben hogescholen en universitaire instellingen voor de meivakantie voor het eerst in maanden weer fysiek lesgegeven. Studenten van Hogeschool Utrecht zijn blij om terug te zitten in de schoolbanken. Uit onderzoek van het enquête schoolonderzoek onder hbo en universitaire studenten blijkt dat ongeveer 75% van de studenten hun voorkeur uitgaat naar het volgen van gecombineerde lessen.  

Op de hogeschool Utrecht wordt er ook weer 1x per week fysiek lesgegeven. ‘De opleidingen van de HU beslissen zelf over hoe zij voor hun opleiding deze fysieke lessen willen inrichten’, vertelt woordvoerder David van den Boogaard. ‘De hogeschool geeft van bovenaf wel de hoofdregels door aan de opleidingen. Vorig jaar mochten de studenten ook al 1x per week fysiek naar school komen, maar was er geen mogelijkheid voor zelftesten. Met deze nieuwe mogelijkheid, hopen de hogescholen en universiteiten verdere verspreiding van het virus onder controle te houden.  

‘We zouden de studenten niet naar school vragen te komen als er geen meerwaarde zou zijn in het fysiek les volgen’, zegt van den Boogaard. Wij merken zowel aan de kant van de studenten als die van de docenten dat zij op zoek zijn naar meer sociaal contact.’ ‘Tuurlijk zullen er mensen zijn die volledig online les volgen prettiger vinden. De cijfers laten immers zien dat studenten tijdens de coronaperiode beter presteren voor hun vakken. Maar er zijn ook genoeg anderen die zullen zeggen dat ze weer vol fysiek naar school willen gaan.’ Wij luisteren dan ook altijd naar waar de studenten en docenten behoefte aan hebben. Hierdoor zullen wij in de toekomst waarschijnlijk overgaan tot ‘Blended learning’. Dat houdt in dat fysieke lessen en online lessen zullen worden gecombineerd en als de standaard les vorm beschouwd zal worden. ‘Wij werken mee met technologische ontwikkelingen en online lesgeven zal in de toekomst steeds meer de norm worden.’ 

Discussie: Meer of minder fysieke lessen? 

Eerstejaars Finance & Control student Truong Do vindt het heel fijn om fysiek les te volgen, omdat het hem meer motiveert. “Ik was echt opgelucht om weer sociaal contact te hebben en mijn klasgenoten te zien, want ik ken ze eigenlijk niet”, vertelt Truong. Hij is zelf erg tegen het online les volgen. “Corona boeit mij niet echt, het is veel beter om voltijd weer les te krijgen op de campus.”  

 Communicatie en multimediadesign studente Merel is tweedejaars student aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment bevindt Merel zich in haar vierde blok. Door praktijklessen vorig blok heeft zij wel de kans gekregen om naar school te kunnen voor een project, waarin ze moest samenwerken met andere studenten. “Ik doe best wel een creatieve studie. Het is best wel fijn als ik mensen om mij heen, waarvan ik feedback van kan krijgen. Door fysiek samen aan een project te zitten, kunnen wij elkaar ook inspireren. Het is wel chill dat ik weer naar school kan gaan, want het is hier wel gezelliger, maar ik word hier makkelijker afgeleid”, zegt Merel. Op dit moment is les volgen wel goed te doen en heeft het geen haast om voltijd terug te keren op school. “Dat is niet zo handig in coronatijd.”   

Meeste studenten van het enquêteonderzoek studeren aan de Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam. Door het volgen van fysieke lessen hebben de studenten meer concentratie dan thuiswerken alleen. Ook willen zij meer sociaal contact hebben en daar is meer sprake van als zij naar school gaan. De online lessen zijn volgens hen kwalitatief minder en de drang is groot dat zij de vakken niet volgen. Studenten zijn voor het grootste gedeelte vór het fysiek les volgen, maar dan wel gecombineerd. Dat betekent dat zij het fijn vinden om online en fysiek te behouden, maar dan meer gevarieerd door de schoolweek heen. De lange reistijden hoeven dan niet dagelijks afgelegd te worden en zijn zij meer uitgerust om hun lessen te volgen.  

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *