#FreePalestina is geen ‘tijdelijke trend’

#FreePalestina is geen ‘tijdelijke trend’

Foto: demonstratieborden op het jaarbeursplein (Amber Hussain) 

Op zondag 23 mei 2021 is de tweede pro-Palestina demonstratie georganiseerd op het jaarbeursplein Utrecht. In tegenstellig tot het vorige protest waren er 45 sfeerbewakers aanwezig om het protest onder controle te houden en zijn de coronamaatregelen dit keer wel nageleefd. Het doel van de demonstratie was om het verhaal te vertellen en te openbaren van mensen die onderdrukt worden door Israël. Verschillende sprekers zoals gevluchte mensen uit Gaza kwamen aan het woord. 

‘Europese subsidies gaan naar de Israëlische wapenindustrie! Nederland verkoopt wapens aan Israël en er zijn wellicht Nederlandse straaljagers die in Gaza worden gebombardeerd. Het zijn de Nederlands gekochte wapens en technologie die zijn uitgetest op de Palestijnen. Wij moeten dit stoppen!’ zo luidde de woorden van een speecher die de afgelopen 10 jaar een aantal keer naar Palestina is gegaan.  

Verder maakte de. Speecher duidelijk dat het de verantwoordelijkheid is van elke burger om zich te verzetten tegen de onderdrukking. Er moet onderzoek gedaan worden naar scholen, bedrijven, pensioenfondsen en overheid.  

Lina, een student die het event ook bijgewoond heeft, is van mening dat er te weinig wordt gedaan vanuit de overheid en de grote instanties. ‘Ik was hier om meer awareness te creëren voor Palestina. Ik voel heel erg met de Palestijnse mensen mee, maar ik zal nooit weten hoe zij zich voelen aangezien we niet meemaken wat zij meemaken.’ 

Ook Mira Al Shama’a wil zich inzetten voor de Palestijnen. ‘Mijn moeder is Palestijns en ik ben zelf Syrisch en we volgen samen wel vaak het nieuws. Ik ben geboren in Syrië en heb ook de oorlog meegemaakt. Ik heb het gelukkig niet zo heftig meegemaakt zoals andere landgenoten van mij, maar kan mij wel in hen verplaatsen.  

‘Ik vind het jammer dat mensen dit als een trend zien en alleen een hashtag op Instagram plaatsen en er over een maand weer klaar mee zijn. Er zijn kinderen, zwangere vrouwen die momenteel doodgaan door onderdrukking en er zijn mensen die het gewoon zien als een trend en even willen meedoen met #freepalestine.  

Lina is van mening dat burgers wel in staat zijn om verandering te brengen door bewustzijn te creëren onder elkaar. ‘Doe gewoon je insta en andere sociale media open. Er is zoveel informatie te vinden online en google is gratis. ‘Wij als burger kunnen niet heel veel doen, maar je kan je vrienden wel vertellen wat er speelt, demonstraties bijwonen, geld doneren en aandacht aan de grote instanties vragen.  

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *