Waarom solidariteit voor de toeslagenaffaire van groot belang is

Waarom solidariteit voor de toeslagenaffaire van groot belang is

foto: protest op de dam (Amber Hussain)

Om solidair te staan met de slachtoffers van de toeslagenaffaire heeft ‘ongekend onrecht? gerechtigheid nu! vrijdag 15 mei een protest georganisseerd op de dam. Dit protest is samen georganiseerd met ouders en is ondersteund door tientallen maatschappelijke organisaties. Het protest bood een podium aan gedupeerde ouders en gaf een duidelijk signaal af aan het toekomstige kabinet dat het afhandelingsproces van de toeslagenaffaire veel te traag verloopt.   

‘In 2011 kreeg ik een telefoontje dat de kindertoeslag van 2007-2010 zou worden teruggevorderd’, vertelt Badja op het podium, een gedupeerde ouder van het toeslagenschandaal. ‘Samen met mijn moeder heb ik een aantal bezwaarschriften verstuurd naar verschillende instanties, maar de belasting stond niet open voor argumentatie’. Dit heeft mij veel geld gekost en vervolgens mijn moeder ook. Ik had het geld niet, terwijl de schulden alleen maar op bleven lopen. 

 ‘Ik heb zo vaak gebeld en op een gegeven moment werd mij verteld dat er van een kale kip niet te plukken valt. De immatriele schade is zo groot het is niet te bevatten. Er is nu zelfs nog steeds geen eerlijke behandeling vanuit de belastigndienst. Alle instanties hadden mijn bewijsstukken, maar toch heeft dit kunnen gebeuren.  

 ‘Ook de rechtspraak heeft gefaald. De toeslagenaffaire laat zien dat de poltieke krachtveld in de rechtstaat inzakt’, vertelt Badja in haar speech. ‘De essentie van democratie is niet dat de meerderheid beslist. Het hart van de democratie klopt in het besef dat de grondrechten van de minderheid altijd gewaarborgd blijven. In deze affaire zijn deze grondrrechten echter ondergeschikt gemaakt aan de politieke doelstellingen. En dat is ernstig.’  

‘De rechtstaat is uiteindelijk van fundamentaler belang dan de democratie. Zij gaan daaraan vooraf. Uit het onderzoek naar het toeslagenschandaal blijkt dat alles wordt doorgeschoven. Iedereen schuift alles naar elkaar door. Het zoek maken van verantwoordelijkheden is een groot probleem in nederland. Ik eis gerechtigheid, eerlijke, gelijke kansen en herstel van onze schade. ALLEEN SAMEN VERSLAAN WIJ DE SLIMME MODERNE SLAVERNIJ!’ 

Uit een vragenlijst die door 30 willekeurige (niet gedupeerde) Nederlanders is beantwoord blijkt dat 30% zich niet genoodzaakt voelt om solidair te staan met deze gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Zij vinden het over het algemeen wel vervelend wat er is gebeurd met de slachtoffers, maar ervaren het toeslagenschandaal niet als een persoonlijk probleem. Ook ziet 23% het toeslagenschandaal als iets dat los staat van het karakter van de overheid.   

Uit de speech van Simons blijkt echter dat juist het solidair staan met de gedupeerden ouders een pre is om de democratie te redden. ‘EEN OVERHEID DIE HAAR BURGERS BEHANDELD ZOALS DEZE OUDERS BEHANDELD ZIJN, IS EEN GEVAAR VOOR ELKE BURGER!’, dat waren woorden die Simons op het podium liet horen en richtte dit vooral naar de aanwezigen die geen slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal. ‘We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat dit weer zal gebeuren. Zolang het probleem niet is opgelost leven wij niet in een rechtstaat die werkt.’ Ook al lijkt het toeslagenschandaal je niet op individueel niveau te treffen, gaat het ons allemaal aan.   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *