De NS zet een streep door railcatering.

De NS zet een streep door railcatering.

Railcatering menu. Foto: NS

UTRECHT – Na bijna veertien jaar stopt de NS met railcatering. Een croissantje of een bak koffie halen in de trein zit er na 1 februari 2021 niet meer in. Vorig jaar zette NS al een tijdelijke streep door de catering vanwege de coronamaatregelen. Ze zien geen mogelijkheid om verder te gaan met de treinservice.

Anneke de Vries, raad van bestuur NS, zegt hierover in het persbericht van de NS: ‘De afgelopen jaren heeft NS veel geïnvesteerd in voorzieningen op stations, waardoor reizigers bij de station winkels of de kiosk op het perron terecht kunnen voor bijvoorbeeld een koffie of iets te eten voordat ze de trein in stappen. Dit was terug te zien in de omzet die al langer terugliep.’ Zo’n 70 railcateraars behouden wel gewoon hun baan bij de NS. Ze zijn nu werkzaam in de station winkels en in de kiosken.

Wat nog meer behouden wordt; het uniform van de treinservice. Deze is nu te bewonderen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De service heeft een ‘belangrijke en bijzondere plek in de geschiedenis van de NS’. Evelien Pieterse, conservator van het Spoorwegmuseum: ‘Het verdwijnen van de railcatering uit de trein is een einde van een tijdperk. Het museum heeft net een tentoonstelling over eten en drinken op het spoor afgesloten. De kleding van Railcatering was daar te zien, we zijn blij dat we dit nu aan onze mooie collectie uniformen kunnen toevoegen.’

Op Utrecht Centraal vinden mensen het niet heel vervelend, er zijn namelijk genoeg andere mogelijkheden; ‘Ik haal tegenwoordig bij de AH to go mijn koffie.’ Een andere reiziger op het station zegt; ‘We moeten tegenwoordig toch een mondkapje op’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *