Na Amsterdam ook in Utrecht snorfietsers naar de rijbaan.

Na Amsterdam ook in Utrecht snorfietsers naar de rijbaan.

Foto gemeente Utrecht

UTRECHT – Nu rijden alle snorfietsen in Utrecht nog overal op het fietspad. De gemeente van Utrecht wil daar later dit jaar verandering in brengen voor een aantal wegen in de stad. Net als brommers met een geel kenteken gaan straks ook snorfietsen, met een helm, de rijbaan gebruiken. Uit onderzoek in Amsterdam, waar sinds 2019 de snorfietsers op de rijbaan rijden, blijkt dat het zorgt voor veiligere wegen en een schonere lucht.

 ‘Het verplaatsen van de snorfiets doen we niet zomaar. Iedereen wil zo veilig mogelijk in het verkeer zijn. Door de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen komt er meer ruimte voor de fietser op de vaak smalle en drukke fietspaden. De doorstroming voor de fietser zal er dus ook op vooruit gaan’, aldus wethouder Eerenberg van Milieu en emissieloos vervoer, in het persbericht van gemeente Utrecht.

Niet alleen voor fietsers wordt het veiliger. Ook snorfietsen hebben profijt van deze maatregel. Ze worden namelijk vaak over het hoofd gezien door automobilisten door hun snelheid. Wanneer ze straks op de rijbaan mogen, zijn ze beter zichtbaar .

Naast veiligheid is een schonere lucht een belangrijk punt voor het invoeren van deze maatregel. Verder in het persbericht zegt de wethouder hierover: ‘Fietsers en snorfietsers zitten nu dicht op elkaar op het fietspad, waardoor de fietser onvermijdelijk de uitlaatgassen inademt als er bijvoorbeeld net een snorfiets voor je stilstaat voor een verkeerslicht. Ik denk  dat iedereen die fietst het erover eens is dat dit niet prettig is. Dat is straks ook verleden tijd op de fietspaden waar de snorfiets naar de rijbaan gaat.’

Het gaat om de wegen waar een los fietspad is. De belangrijkste wegen waar de maatregel gaat gelden zijn: Vleutenseweg, Amsterdamsestraatweg, Royaards van der Hamkade, Nijenoord, Omloop, Loevenhoutsedijk, Oudenoord, Blauwkapelseweg, Biltstraat, Catharijnesingel, W.A. Vultostraat, Croeselaan, Waalstraat, Rijnlaan, Jutfaseweg, Van Zijstweg, Daalsetunnel, Weg der Verenigde Naties en Graadt van Roggenweg. Op een aantal wegen moeten snorfietsers, net als brommers, alternatieve routes gaan rijden.

Snorfietsers ontvangen van de gemeente een brief hierin staat dat ze tot en met 25 maart 2021 de mogelijkheid hebben te reageren op het verkeersbesluit.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *