Schaatsers ruilen ijsbaan in voor natuurijs

Schaatsers ruilen ijsbaan in voor natuurijs

Kunstschaatser op natuurijs bij zonsondergang. Foto door Noor de Groot

UTRECHT – Op bijna elk dichtgevroren water is dit weekend geschaatst in Utrecht. Schaatsen op natuurijs kon voor het eerst sinds het jaar 2012 weer en zorgde voor veel schaatsplezier dit weekend. Op foto’s van afgelopen weekend, te zien op AD.nl, hebben veel Nederlanders op het ijs gestaan. Zo ook de professionele schaatsers, die dit weekend de reguliere ijsbaan ingeruild hebben voor het natuurijs.

Kunstschaatser Anouk van den Engel is lid en trainer bij vereniging KVM on ice. Ook zij stond dit weekend op het ijs. “Het schaatsen op natuurijs is in heel veel opzichten bijzonder. Met name dat je op zo veel verschillende plekken kunt schaatsen, wanneer en hoe lang je maar wilt. Daarnaast ben je lekker buiten. Ook is het leuk dat het mensen die niet vaak schaatsen aanmoedigt om toch een keer mee te gaan.” vertelde Anouk. Het schaatsen op natuurijs komt ook met uitdagingen legde Anouk uit: “Wat het vooral anders maakt is dat je op natuurijs veel beter moet opletten op takjes, blaadjes, gleuven in het ijs en wakken. Met name als er sneeuw op het ijs heeft gelegen is de kwaliteit wat minder, dus op natuurijs schaatsen is in het algemeen wel iets moeilijker dan op een kunstijsbaan.”.

Voor de meesten is het al jaren geleden dat zij op natuurijs stonden, en dat ging niet altijd zonder vallen. De spoedeisende hulp had het dit weekend erg druk met botbreuken en andere letsels, zo schreef de AD. Anouk geeft les in schaatsen en leert haar leerlingen ook om goed te vallen: “Met vallen kun je jezelf vooral bezeren als je niet goed weet hoe je moet vallen. Je valt ook vaak het ongelukkigste als je het niet verwacht. Op natuurijs is het risico om te vallen nog iets groter, omdat er vaker takjes of blaadjes op het ijs liggen of gaten in het ijs zitten.”.

Ondanks dat corona nog steeds heerst, was het op veel plekken erg druk en stonden er veel mensen op het ijs. Marc Visser, de vriend van een ander KVM-lid, was een van deze mensen. “In een tijd waar iedereen binnen zit kwam deze periode als een verrassing. De mogelijkheid om weer op natuurijs te schaatsen blies heel Nederland even een nieuw leven in. Overal om mij heen zag ik lachende mensen, de crisis leek voor een paar dagen even verdwenen.” vertelde hij als reactie op kritiek rondom de drukte.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *