Huisarts wil dat abortus uit het wetboek van strafrecht word gehaald.

Huisarts wil dat abortus uit het wetboek van strafrecht word gehaald.

FLEVOLAND – Als je een abortus wilt ondergaan kan dat niet zo maar snel. Je afspraak inplannen bij een speciale kliniek en daar dan ook naar toe. Dat komt omdat het valt onder het Wetboek Van Strafrecht. Gynaecologe Gunilla Kleiverda vertelt aan omroep Flevoland dat zij vindt dat dit moet verdwijnen en dat abortus onder de Medische zorg moet komen te vallen.

Als de wet zo aangepast zo worden zoals Gunilla Kleiverda zou willen, betekent dat voor vrouwen dat zij naar hun eigen huisarts kunnen.

Voor het ondergaan van een abortus is de wet zo geregeld dat je daarvoor bij een arts terecht kan in het ziekenhuis of een hier voor bedoelde kliniek. Vanaf het bezoek aan een kliniek of het ziekenhuis, heb je ook nog de verplichte 5 dagen bedenktijd.  Het ondergaan van abortus in deze zin is niet strafbaar.  Abortus staat dus ook vastgesteld in het Wetboek Van Strafrecht. In het Wetboek Van Strafrecht Titel XIXA  Art. (296) Afbreking van zwangerschap staat alles geregeld wat te maken heeft met abortus.

Ik legde de mening van de gynaecologe voor aan een jonge vrouw (21 jaar) en vroeg hoe zij hier in stond. Zij was het hier niet mee eens. “Het is juist een fijn idee dat je hiervoor naar een aparte kliniek moet waar ze je van goede adviezen voorzien. Ook lijkt het mij dat veel vrouwen de bedenk tijd nodig hebben, voordat zij een overhaaste beslissing nemen.

Dezelfde mening legde ik voor aan een op dit moment 36 weken zwangere vrouw. “Als iemand een abortus wil, maakt het niet veel uit of dit in een speciale kliniek gebeurt of bij je eigen huisarts. Wel kan ik mij voorstellen dat  je meer op je gemak voelt bij je eigen huisarts.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *