‘Studio Idee’ organiseert Live online verkiezingsdebat Tweede Kamerverkiezingen

‘Studio Idee’ organiseert Live online verkiezingsdebat Tweede Kamerverkiezingen

Het debat in Stichtse Vecht was online te volgen. Foto: Amanda Algra

LOENEN AAN DE VECHT – Op 17 maart is het zover; Nederland kiest een nieuwe Tweede Kamer. Deze datum komt steeds dichterbij. Studio Idee in Loenen organiseerde daarom in de aanloop naar de verkiezingen twee verkiezingsdebatten, één op 3 maart en één op 4 maart. Tijdens het debat op 3 maart zullen de partijen die zich links van het centrum bevinden te horen zijn en op 4 maart de partijen die zich rechts van het centrum bevinden.

Wat gaat het betekenen voor Stichtse Vecht als ik voor deze partij kies? Dat is iets wat veel inwoners van Stichtse Vecht zich afvragen. Hun mooie plekje tussen Amsterdam en Utrecht zouden ze het liefst houden zoals het is. Geen extra huizen in plaats van weilanden, geen windturbines in de achtertuin en hoe zit het met de boeren die zich in deze gemeente bevinden? Wat staat hen te wachten als ze van alle kanten horen dat de veestapel gehalveerd wordt? Dit is precies de reden waarom Studio Loenen dit debat heeft georganiseerd.

Tijdens het debat van 3 maart waren de partijen aan de linkerkant van het centrum uitgenodigd. Dit waren PDVA, PVVD, Bij1, GroenLinks en Volt. Je zou misschien denken dat omdat al deze partijen ‘links’ zijn dat er niks te discussiëren valt maar dat is alles behalve waar. De kandidaat kamerleden waren het zeker niet altijd met elkaar eens. Dit was vooral te zien tussen Rebekka Timmer van Bij1 en Martin Gravelotte van Volt. Af en toe was hier zelfs wat spanning tussen. Toen Gravelotte (Volt) al een tijdje aan het woord was had Timmer (BIJ1) er genoeg van; “Het is een debat, misschien is het leuk als er ook wat interactie is”.

Hoe ze ook kunnen verschillen, de partijen waren het over sommige onderwerpen wel degelijk met elkaar eens. Zoals bijvoorbeeld het bouwen van woningen in de gemeente. Er is een woningtekort en er zullen veel huizen in Nederland gebouwd moeten worden. Stichtse Vecht heeft als ‘tuin in de randstad’ veel groen en veel natuur maar volgens de partijen is dit geen plek om huizen te plaatsen. De partijen zaten op één lijn als het gaat om het bouwen van extra huizen in Stichtse Vecht. “Wat we hebben gezien bij de coronacrisis is hoe belangrijk natuur is en ook natuurrecreatie”, zegt Noortje Thijssen van GroenLinks, “je moet dit niet willen aanpassen”. Stichtse Vecht moet geen overloopgebied worden van Amsterdam naar Utrecht.

Het debat was goed geregeld. Zo noemde Herman de Haan (68), inwoner van Stichtse Vecht (Breukelen), het debat “Heel geanimeerd en leerzaam”. Ondanks dat het door de coronamaatregelen online moest plaatsvinden kwam het erg professioneel over. De verbinding bleef ten allen tijden goed, dit samen met het geluid en beeld. Het was van goede kwaliteit waardoor het fijn was om naar te kijken en te luisteren. Studio Loenen heeft, samen met haar vrijwilligers, Stichtse Vecht en haar inwoners een duidelijk beeld gegeven van de deelnemende partijen en hoe zij hun gemeente zien.

Het tweede debat, waar partijen VVD, D66, 50PLUS, CDA en NL BETER aan meedoen, is vanavond om 20:00 te zien op de site van Studio Idee Loenen.

Over de auteur

Amanda Algra

Hallo! Ik ben Amanda Algra en ik ben 18 jaar. Op deze website ben ik van plan u up to date te houden over het nieuws bij u in de buurt. Ik ben erg enthousiast en zal dit met veel plezier gaan doen. Feedback is altijd welkom dus wees niet bang om te reageren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *