Verkiezingsspecial: Stemmen tijdens de coronacrisis in Nieuwegein

Verkiezingsspecial: Stemmen tijdens de coronacrisis in Nieuwegein

Stemmen bij sporthal de Waterlelie in Nieuwegein. Foto: Hanna Ozinga

NIEUWEGEIN – De tweede kamer verkiezingen gaan dit jaar net iets anders dan normaal, ook in Nieuwegein. Er zijn een aantal maatregelen genomen zodat iedereen veilig, met zo min mogelijk risico om het coronavirus op te lopen, kan stemmen. In het hele land zijn stemlocaties op 15, 16 en 17 maart geopend. Mensen vanaf 70 jaar kunnen hun stem per post indienen en dit jaar kan één persoon gemachtigd worden om voor drie anderen te stemmen.

In heel Nieuwegein zijn 22 stembureaus geopend, waarvan 4 in Batau-Noord. Bij sporthal de Waterlelie is het niet druk. Je kan meteen naar binnen lopen. De weg wordt aangegeven door meerdere lijnen en op de vloer staat duidelijk aangegeven dat anderhalve meter afstand verplicht is. Er zijn 3 rijen met elk 2 stemhokjes. Bij binnenkomst staat er handhaving die je wijst naar de rij waar jij je stem mag uitbrengen.

Er zijn duidelijk veel meer stembureauleden dan 4 jaar geleden. Dit komt omdat er ook meer taken zijn dan normaal. Een man loopt eerst langs de handhaving waar hij vriendelijk begroet wordt. Hij wordt verzocht om naar de laatste rij te lopen waar hij een praatje maakt met de medewerker die er op let dat hij zijn mondkapje goed draagt en zijn handen desinfecteert, vervolgens levert hij zijn stembiljet in bij weer een andere medewerker die ook het ID bewijs controleert.

Eenmaal na het stemmen kom je de laatste medewerker tegen, de persoon die controleert of je je stem goed in de container doet. In Nieuwegein heeft deze persoon nog een extra taak: het desinfecteren van de stempotloodjes. In veel gemeentes mag je ze mee naar huis nemen, in Nieuwegein helaas niet. Jeroen Prins is tijdens de verkiezingen zo’n potloodjes desinfecteerder. ‘’Op maandag en dinsdag was het erg rustig, er kwamen vooral ouderen. Het desinfecteren van de potloodjes was erg eenzijdig maar de sfeer was erg goed. Het komt wel veel voor dat mensen het potloodje mee willen nemen, maar dat mag niet’’ zegt Jeroen. Op de vraag of er veel mensen kwamen stemmen die tot de risicogroep behoorden antwoordt hij: ‘’Er kwamen ook wat jongeren mensen, maar of iemand echt tot de risicogroep behoort kan je natuurlijk niet vanaf de buitenkant zien’’.

Inwoners van Nieuwegein voelden zichzelf erg veilig tijdens het stemmen. Zo ook Tyche en Riks, een vader en dochter die in de middag gingen stemmen bij sporthal de Waterlelie. ‘’Het ging allemaal best soepel, meestal maak ik wel een praatje met de stembureauleden, dat was er nu niet bij. Het was wel in een enorme ruimte!’’ Vertelt Riks. ‘’Je kon zelfs wel 8 meter afstand houden tot de medewerkers en andere stemmers, het liep echt prima door’’. Tyche was vooral blij met de aanwezigheid van boa’s: ‘’Ik werd hartelijk begroet waardoor ik me meteen om mijn gemak voelde’’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *