Verkiezingsspecial: Stemmen in de coronacrisis

Verkiezingsspecial: Stemmen in de coronacrisis

Stembureau Sionskerk in Zeist. Foto: Lisa de Groot

ZEIST – Woensdag 17 maart was het dan eindelijk zover: de Tweede Kamer verkiezingen. Dit jaar was toch anders dan vier jaar geleden. Mondkapjes op, afstand houden en de geur van ontsmettingsmiddel die je tegemoetkomt: zo ziet stemmen tijdens de coronacrisis eruit. Ook de Sionskerk in Zeist heeft coronamaatregelen getroffen en hanteert een ander beleid dan in 2017.

 In de gemeente Zeist zijn 35 stembureaus. De Sionskerk in Zeist is dit jaar ook één van de stembureaus. Stemmer Lars Berndsen uit Zeist komt om acht uur s ’avonds het stembureau binnen en werd direct gevraagd zijn handen te ontsmetten en de aangegeven richting te volgen. Veel mensen stonden hier al met hun stempas klaar, zo ook Berndsen. “Bij mij heb je nog niks nodig hoor”, vertelt de man bij de statafel. Met mondkapje op loopt Berndsen verder. De richting wordt op de grond aan gegeven met zwart en geel gekleurd tape en er hangen bordjes met pijlen welke kant je kan oplopen.  Er zijn twee “stemstraten” zoals de vrijwilligers het zelf noemen. Berndsen loopt door naar de tweede “stemstraat” en toen was het tijd om de stempassen te checken en het legitimatiebewijs. “Met dat mondkapje op is het moeilijk om te zien of jij het wel bent. Ik zal het met u ogen moeten doen”. Verteld de vrouw achter het bureau lachend.  “Die zijn uniek natuurlijk” grapt de Zeistenaar. Hij krijgt vervolgens het stembiljet toegereikt met het beroemde rode potlood en Berndsen gaat het stemhokje in. Elk stemhokje is anderhalve meter van de ander gezet en afgezet met hetzelfde zwart met gele tape om verdwaalde rondlopende mensen tussendoor te voorkomen. “De keuze gemaakt?” vraagt de vrijwilliger naast de stembus. “Jazeker, het was nog even twijfelen maar de keuze is gemaakt, zo zegt Berndsen. Terwijl hij zijn stembiljet in de bus doet vraagt hij of het rode potlood mee naar huis mag. Helaas, de meneer vertelt dat bij dit stembureau dit niet de bedoeling is en ze weer worden ontsmet en opnieuw worden gebruikt. Berndsen volgt de bordjes en vertrekt via de achter zijde van het stembureau weer naar huis.

Eenmaal buiten het stembureau zegt de Zeistenaar Berndsen: “Het ging allemaal soepel. Een mondkapje op vind ik niet vervelend en door de hoeveelheid afstand die je moet houden is alles ruim opgezet en heb je alle ruimte. Ook is het hier lekker rustig en heb ik geen last van andere stemmers gehad. Alleen natuurlijk jammer van het rode potlood” grapt Lars nog even.

Een heel ander proces dus dan andere keren. “Veel mensen zijn al zoekende in het gebouw en vinden het al spannend, dus een paar mensen zien de belijning en de richting niet en lopend zoekend verder”, vertelt één van de vrijwilligers. “Waar ik ging stemmen bij de bibliotheek in het centrum was het veel duidelijker, daar had je linten op ooghoogte zo hangen dat je niet anders kon lopen dan het aangegeven pad.” Het is dus voor stembureaus dit jaar zoeken hoe ze het moeten aanpakken. “Over het algemeen is het goed gegaan, het is niet te druk geweest en iedereen heeft zich aan de maatregelen gehouden. Een paar keer wat verdwaalde rondlopers gehad, maar die werden snel verwezen naar de plek waar ze heen moesten” vertelt Mark Duursma, de stembureau voorzitter.

Om 21:00 uur sluit het stembureau en om 20:59 uur kwam nog snel iemand om nog even zijn stem te geven. Na de laatste stemmer ging de deur van de Sionskerk dicht en dan is er een einde gekomen aan de verkiezingsdag en gaat het stemmen tellen beginnen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *