Column: Links en hypocriet

Column: Links en hypocriet

Linkse Rakker in de natuur Foto: Hanna Ozinga

De verkiezingen zijn weer achter de rug. Er is een grote meerderheid voor de VVD en D66 is duidelijk als tweede uit de race gekomen. De ‘linkse’ partijen, zoals GroenLinks, PvdA en SP worden genoemd, hebben verlies geleden. In de avond van 17 maart kwam dit veel voorbij. ‘Links, links, links.’ Wat je maar weinig hoorde was ‘de rechtse’ partijen. Die deden het dan misschien ook wel wat beter. Forum voor Democratie haalde tijdens de verkiezingen acht zetels. Dat vind ik bijzonder, maar meningen verschillen.

Zelf stemde ik dit jaar voor Partij voor de Dieren, die als zeer links wordt gezien. De standpunten van de PvdD zijn vooral gericht op verbetering van de situatie van de zwakkeren binnen de samenleving. Dieren worden hierin meegerekend, maar ook mensen met lagere inkomens en anderen die niet goed meekomen met de huidige maatschappij. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat anderen enkel stemmen voor meer geld en welvaart. Dat de aarde met deze welvaart vervuilt wordt nemen ze op de koop toe.

De visie van deze stemmers is namelijk gericht op het hier en nu. Hoe kunnen we nu nog beter leven? Hoe kunnen we nu zorgen dat ons geld niet verspild wordt? Maar wat heb je aan het nu als de toekomst er niet goed uitziet, als de aarde opwarmt en mensen gekweld worden door stress en overspannenheid en geen enkel plezier hebben in het leven? Waarom denk je dan alleen aan het nu?

Misschien omdat je jouw leven optimaal wilt benutten en er van wilt genieten zolang het duurt. Misschien omdat jij in de toekomst toch niet meer leeft, of dat je het vertrouwen hebt dat je kinderen, kleinkinderen en de generatie daarna het ook nog wel redden. Dit zijn allemaal begrijpelijke antwoorden. We weten namelijk niet wat er na ons gaat gebeuren. En je leeft immers maar één keer.

Toch houdt het mij erg bezig dat het slecht gaat met de aarde, omdat de mens haar enorm vervuilt. Ik erger me aan het feit dat ik dagelijks zie dat hondenpoep, verpakt in plastic zakjes, naast de prullenbak wordt gegooid. Zonder plastic is het na één regenbui verdwenen. Maar misschien ben ik ook gewoon hypocriet. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren en toch eet ik vlees.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *