De avondklok een uur later: “Nu heb ik nog tijd om op alle gemak naar huis te lopen”

De avondklok een uur later: “Nu heb ik nog tijd om op alle gemak naar huis te lopen”

De kerkklok slaat negen uur. Foto: Lisa de Groot

ZEIST – De avondklok is al een tijdje van kracht. Voor negen uur thuis zijn en niet meer de straten op. Sinds woensdag 31 maart is de avondklok aangepast. Niet meer negen uur thuis zijn, maar tien uur thuis. Demissionair premier Rutte maakte op de laatste persconferentie bekend dat in verband met de zomertijd ook de avondklok een uur vooruit zou gaan. Maar verandert er dan eigenlijk wel wat? Of is het alleen gevoelsmatig?

 De klok slaat negen uur. De afgelopen maanden zijn wij gewend om dan thuis te zijn. Nu heeft iedereen nog één uurtje om veilig thuis te komen. Er rijden in het centrum van Zeist auto’s voorbij, maar die lijken geen haast te hebben. Rustig wachten zij op het groene licht en rijden het centrum uit. Ook komen er twee vrienden op de fiets voorbij, lachend scheiden zij hun wegen waarschijnlijk richting hun huis of werk. Inmiddels is het kwart over negen en zo goed als leeg op straat. Al verderlopend komen er een paar fietsers langs, een man die zijn hond aan het uitlaten is en verder rijden er politieauto’s. Het voelt alsof je niet op straat mag zijn als de politie langs rijdt, maar niemand die je staande houdt.

Om half tien komt dan een voorbijganger langs lopen. Margaretha van der Meij woont in de buurt en loopt zonder hond of vrienden rustig voorbij. Ze heeft geen haast en loopt rustig. “Ik kom van een etentje van een vriendin” vertelt Van der Meij. “Nu de avondklok een uurtje is verzet dacht ik, laat ik toch maar even langsgaan”. Dat mensen deze gedachten zouden hebben was aannemelijk. “Ja tot negen uur met elkaar eten als je elkaar al lang niet hebt gezien is toch wat te kort, nu heb ik nog tijd om op alle gemak naar huis toe te lopen”, aldus Van der Meij.

Politiemedewerker Gerard Jacobs werkt zijn diensten tijdens de avondklok en is ook de klok tot negen uur gewend. “Het is niet erg druk, de reisbewegingen die we hebben gezien was van dezelfde intensiteit als we normaal zagen tussen acht en negen toen de avondklok nog om negen uur in ging” vertelt Jacobs. “Ik heb geen verschil gemerkt met andere avonden toen de avondklok om negen uur in ging. We zien dat het overgrote deel zich keurig aan de avondklok houdt.”

Nog een kwartier om thuis te komen. Het wordt ineens toch iets drukker op straat. Auto’s rijden snel voorbij en halen de fietsers in, die eveneens haastig onderweg zijn. Mensen te voet zijn inmiddels uit het zicht verdwenen. Zo ook van der Meij, die niet de avondklok wil overtreden. De klok slaat tien uur en de straten van Zeist zijn (bijna) helemaal leeg. Alleen nog de mensen met een werkgeversverklaring of met een hond mogen buiten zijn.

“De tijd zal het leren of een uur later bijdraagt aan meer werk, of juist zorgt voor minder werk voor de politie. Ik heb nog geen verschil gemerkt met andere avonden toen de avondklok om negen in ging. Deze opvattingen zijn gebaseerd op één dienst. In dit stadium is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen”, vertelt Jacobs.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *