Opinie: Meneer Rutte misschien is uw functie elders

Opinie: Meneer Rutte misschien is uw functie elders

Het binnenhof in Den Haag. Foto: Lisa de Groot

Mark Rutte is met zijn partij VVD voor de vierde keer op rij de grootste partij geworden bij de afgelopen tweede Kamerverkiezingen. Met alle schandalen die Mark Rutte de afgelopen jaren heeft gehad is dit een knappe prestatie. Maar is dat eigenlijk wel zo? Mark Rutte gedraagt zich al tijden onverslaanbaar en wordt geliefd door vele Nederlanders. Is dan nu toch echt de maat vol? Is het einde bereikt voor Rutte? Als het aan mij ligt wel.

 “Functie elders”, vertelde Mark Rutte vermoedelijk tegen verkenner Kajsa Ollongren. Deze opmerking ging over Pieter Omtzigt van de CDA die al een tijdje overspannen thuis zit. Om een kabinet Rutte |||| te vormen hebben verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma gesprekken met alle partijen die in de Tweede Kamer zitten. Ze overleggen dan met elkaar hun standpunten om zo een coalitie te vormen. Op 25 maart verlaat Ollongren gehaast een gesprek na een positieve Covid-19 uitslag. In alle haast is zij haar aantekeningen vergeten op te bergen en waren deze notities overduidelijk te zien. De pers die foto’s van Ollongren maakte hadden dit in eerste instantie niet door. Na het bekijken van de foto viel de pers echter wat op. De zin “Omtzigt; functie elders ” was helder en duidelijk te lezen. Ondanks de haast is dit wel erg slordig. Iedereen van de gekozen partijen ontkenden meteen hier iets mee te maken te hebben, dus ook Mark Rutte. Toch, na verder onderzoek, is bekend geworden dat Mark Rutte hier daadwerkelijk iets mee te maken heeft. De zoveelste blunder van Rutte.

Op 2 april stond Rutte onder vuur in de Tweede Kamer. Terwijl wij lagen te slapen heeft Rutte gevochten voor zijn positie. Veel partijen, zoals voormalig lid van het kabinet de ChristenUnie, wilt niet meer met Rutte samen werken. En Rutte zegt zelf dat hij is vergeten dat hij dit heeft gezegd. Dat klinkt bekend. Ook het vertrouwen van de tweede grootste partij D66-leider Sigrid Kaag heeft een flinke deuk opgelopen. In het nachtelijke debat met de vraag of Rutte wel premier kan zijn verteld D66 dat dit een te vroege vraag en hier nog in beraad over moet gaan.

“Ik weet daar niks van” zei Rutte bij de toeslagaffaire ook al. Toen heeft Omtzigt aan het licht gebracht dat er veel dingen mis zijn gegaan bij vele Nederlandse gezinnen met de kindertoeslag. Veel ouders hebben door een klein foutje enorme schulden opgebouwd. Dat komt omdat ze het gekregen geld moeten terugbetalen, maar onterecht blijkt dat dus nu. En bij de aardbeving in Groningen heeft Rutte ook steken laten vallen. Geen wonder dat deze smoes niet meer geaccepteerd wordt. Maar al deze schandalen heeft Rutte overleeft en blijft hij toch weer opnieuw gekozen te worden. Afgelopen verkiezingen heeft zelfs één op de vijf Nederlanders op Rutte gestemd. Niet zo gek dat Rutte zich onoverwinnelijk voelt en dus ook zo gedraagt. Ik vind het ongelofelijk dat het voor Rutte zo makkelijk was om weer opnieuw gekozen te worden.

Omtzigt zelf vertelt dat de kiezers zelf bepalen waar een kamerlid komt te zitten en geen fractievoorzitter of een verkenner die hier iets over te zeggen heeft. Omtzigt wordt sterk gesteund door het volk. Veel Nederlanders hebben zelfs gedemonstreerd in het voordeel van Omtzigt.

Is dit dan de druppel? Het is maar de vraag of Rutte dit overleeft. Maar hij heeft zelfs het kapot maken van Nederlandse gezinnen met de toeslagaffaire kunnen om praten in een overwinning. En hij heeft ook het contract met grote bedrijven over het aardgas in Groningen en dus de bestemming van omwonende kunnen laten vergeten.

Momenteel is het moeilijk om te zeggen of Rutte nog wel geloofwaardig blijft als hij de premier van Nederland is. Het is dus niet vanzelfsprekend dat Rutte weer onze premier gaat worden en ons land vertegenwoordigt. Ik vind Rutte absoluut niet meer geloofwaardig als politicus.

Als het aan mij ligt moet Rutte zijn functie elders zoeken en aftreden. Naar mijn mening neemt hij dan zijn verantwoordelijkheid voor de afgelopen tijd en kan hij met een waardig eind ten onder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *