Gerard Drost: ”Bier moet uitgesproken zijn”

Gerard Drost: ”Bier moet uitgesproken zijn”

Gerard Drost

‘Bier dat iets in je los maakt’ is het doel van Gerard Drost (53). In zijn microbrouwerij creëert hij smaken en brouwt hij bier je smaakpapillen op de proef stellen. Als eigenaar van schildersbedrijf Aapie in Scherpenzeel, lijkt bierbrouwen niet de meest logische combinatie met schilder. Toch is Gerard met ‘1551 speciaal bier’ vastberaden: zijn bier wordt straks bekend door heel Nederland.

 

SCHERPENZEEL – Aapie Schilderwerken bestond vijftien ar. Dat was voor Drost dan ook de reden voor een bedankje naar zijn klanten. Rekenmachines, pennen of kalenders met een logo erop waren het niet. ‘’Te saai, ik dacht, ik ga naar een plaatselijke bierbouwer. Deze brouwt honderd flesjes met de tekst Aapie schilderwerken 15 jaar’’, aldus de schilder. Honderd biertjes bleken niet genoeg, het minimale aantal was duizend flesjes per afname. Een forse investering, ook voor Drost. ‘’Als ik het ga doen, dan ga ik het ook goed doen’’. Hij besloot een merk op te zetten, ‘1551 bieren’ en ging in zee met een huurbrouwerij. De naam van het bier‘1551’ is niet zomaar gekozen. Drost: ‘’Mijn bedrijf bestond 15 jaar en ik ben zelf 51 geworden vandaar de naam 1551. Het verwijst naar de zeer late middeleeuwen, in de middeleeuwen is ook mijn vak van schilder ont- staan. Je had natuurlijk ridders in de middeleeuwen en deze hadden grote metalen schilden. Deze moesten beschilderd worden en zo ontstond het vak schilderen. Op deze manier had ik een mooie link met mijn bedrijf.’’

 

Proeven

Het bier van Drost kwam niet zomaar aan de man. Nadat hij samen met de huurbrouwer- rij twee biertjes op de markt had gebracht ging hij de boer op. ‘’Het was zomer, dus op de korte broek met slippers, biertje mee, glas mee en gaan. Op die manier ben ik langs ge- gaan bij de mensen, ik liet ze proeven en wanneer het in de smaak viel verkocht ik het.’’ De huurbrouwerij van Drost stopte er na 2 jaar mee.

‘’MIJN BIER MOET UITGESPROKEN ZIJN’’

Toch wilde Drost zelf niet stoppen. Hij kwam met de boodschap: ‘’Ik kom terug’’. Hierna is de brouwer een brouwcursus gaan volgen. ‘’Ik ben opgeleid tot leerling- brouwer en heb hierna mijn kantine verbouwd tot microbrouwerij. Ik heb de spullen gekocht en ben aan de slag gegaan’’. Net zoals de vorige keer was hij niet van het halve werk. ‘’Ik ben eerst gewoon begonnen met brouwen. Ik wilde eerst eens kijken of ik het echt leuk vond, voordat ik weer de markt op ging.’’ De bieren van Drost zijn niet zomaar bieren. ‘’Mijn bier moet uitgesproken zijn, of je vindt het helemaal niks of het is helemaal geweldig. Ik hou niet van een middelmatig biertje dat bij iedereen wel in de smaak valt. Als mensen mijn bier drinken dan moeten ze kunnen discussiëren zoals: ‘die Tripel 1551 is echt niet te doen’, terwijl een ander zegt: ‘dat is juist een heerlijk zacht biertje’. Als iedereen zegt van: ‘het is een fijn biertje’, dan kan ik er niks mee. Op de flesjes van 1551 worden ook geen smaken vermeld. ‘’Mensen moeten proeven, proef maar wat erin zit. Hou je niet van sinaasappel? Misschien smaakt het in het bier wel perfect. Kijk maar wat je ervan vindt, oordeel niet te vroeg.’’

Volgens Drost heeft hij geen concurrenten: “Ik heb alleen maar collega’s die hetzelfde vak uitvoeren als ik. Vol met passie en toewijding. Ben je beter? Dan is je markt ter, dat is zowel in het schildersvak als in het brouwer vak zo. Ik doe gewoon mijn ding.‘’ Drost  heeft nu een testpanel van tussen de twintig en veertig personen. ‘’Als zij het biertje lekker vinden, dan ga ik er mee naar de brouwerij. Ook zit ik op Untappd;  een app voor de echte bierkenners die ook mijn bier kunnen beoordelen.’’ Hij stelt dat hij volkomen legaal de biertjes op de markt brengt.

Koken

Smaken creëer je niet zomaar en combinaties maken tot een goed biertje is niet voor ieder- een weggelegd. Hoe maakt Drost die? ‘’Ik ben helemaal gek van koken. Ik heb thuis een mooie keuken. Als ik ‘s morgens vroeg de deur uit ga en ik kom ‘s ‘avonds weer thuis dan kan ik zo heerlijk drie uur in de keuken staan om gerechten/bieren/maaltijden uit te proberen, te testen of te proeven.

‘HEERLIJK IN
DE KEUKEN PROBEREN, TESTEN EN PROEVEN’

Ik heb wel zo’n 144 kruiden thuis! Ik ben altijd met smaak bezig. Ik hou van koken. Koken is smaak en dat breng ik terug in mijn bieren.’’ Op dit moment kan Gerard nog niet zijn geld verdienen met het brouwen van zijn bier: ‘’Het is een hobby, maar ik wil er zeker een merk van maken. Het is nu vooral kostendekkend, ik maak geen winst. Ik heb ingezet op de lange termijn.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *