De Visdeurbel: Help de vissen bij hun jaarlijkse trektocht

De Visdeurbel: Help de vissen bij hun jaarlijkse trektocht

De website van de visdeurbel. Foto: Lisa de Groot

UTRECHT – De primeur voor de eerste visdeurbel ter wereld gaat naar Utrecht. Op 30 maart 2021 maakte gemeente Utrecht bekend dat er een visdeurbel komt bij de Weerdsluis in Utrecht. De vissen zwemmen elke voorjaar via de Oudegracht om een plek te zoeken waar ze eitjes kunnen leggen, maar de Weerdsluis ligt op de route. Omdat de vissen vaak in het donker zwemmen gaat de Weerdsluis niet vaak genoeg open. Dus daarom het idee van “de visdeurbel”.

 De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, gooi en Vecht. Deze organisaties zorgen voor het beheer en de kwaliteit van het water in de Vecht en de Utrechtse grachten. Met de visdeurbel willen deze organisaties de vissen een handje helpen. Maar ook aan de bewoners en bezoekers van Utrecht wordt laten zien wat er allemaal onderwater in grachten rondzwemt. Zo worden ook alle gespotte vissen uitgelegd en leert de Utrechter zo de vissoorten en hoeveel vissen er in de Utrechtse binnenstad zwemmen.

 De timing van het bekendmaken van de visdeurbel was leek alleen niet zo handig gepland. Door het bijzondere idee en de bekendmakingsdatum dachten veel mensen dat de visdeurbel een 1 aprilgrap zou zijn. Dit is zeker niet het geval vertelt stadsecoloog Anne Nijs aan EditieNL. Ze is eigenlijk wel blij met de publiciteit “Mensen worden nu nieuwsgierig. Dus dan gaan ze toch kijken”.

Op de website Visdeurbel.nl kan iedereen een livestream bekijken van de camera van de visdeurbel bij de Weerdsluis. Als je een vis ziet kun je naast het videobeeld op de bel drukken. De sluiswachter krijgt dan een seintje dat er vissen liggen te wachten en door de sluis heen willen. De sluiswachter kijkt dan zelf ook even of er vissen zijn en hoeveel en kan dan besluiten om de sluis te openen. Door de visdeurbel is het dus de bedoeling dat de sluis vaker opengaat dan normaal gesproken in het voorjaar en dat zorgt ervoor dat vissen minder lang hoeven te wachten. En dat is goed nieuws, want daardoor lopen ze minder risico om te worden opgegeten door andere dieren, zoals reigers en aalscholvers.

Jesse Kok is bewoner van Utrecht en heeft de visdeurbel op sociale media voorbij zien komen. “Ik heb er niet bij stilgestaan dat dit een 1 aprilgrap had kunnen zijn.” vertelt Kok. Hij vindt het een origineel idee. “Ik heb zoiets nog nooit eerder gezien en ik vind het een heel goed initiatief om ervoor te zorgen dat de vissen op de goede plek kunnen komen”. Het is belangrijk dat ook bewoners van Utrecht hier gebruik van maken vertelt de organisatie op de site van visdeurbel. Ze geven als tip om misschien na het avondeten even te gaan kijken of er nog vissen liggen te wachten. “Ik zie het mezelf niet echt gebruiken denk ik, ik ben niet echt fan van dieren livestreams, laat staan van vissen”, vertelt Kok. Maar toch denkt hij dat andere bewoners het wel gaan gebruiken. “Ik denk wel dat het zeker gebruikt gaat worden. Als het niet door volwassenen wordt gebruikt dan wel door kinderen, het is net een spelletje”, aldus Kok.

Kok denkt dat kinderen of andere mensen er misschien wel misbruik van gaan maken en dat het makkelijk belletje lellen wordt. “Ik drukte net ook al op de bel.” Maar zo makkelijk is dat niet, want de sluiswachter kijkt het eerste even na voordat hij de sluis opent.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *