OPINIE: compensatie voor collegegeld

OPINIE: compensatie voor collegegeld

Studenten aan het werk / Foto: Marijn van Stroe

Schooljaar 2020-2021 is anders voor studenten dan alle andere jaren. Niet alles uit je HBO-studie kunnen halen omdat je simpelweg niet naar school mag, maar wel het volle bedrag betalen?

De coronatijd heeft bij iedereen zijn sporen nagelaten en vooral bij de studenten valt de crisis zwaar. De studenten van het mbo, hbo en wo hebben alle of het grootste deel van de lessen online. Steeds meer studenten raken hun motivatie kwijt en belanden in isolement zeggen de studentenbonden. Ook is de kwaliteit van het onderwijs is sterk gedaald door de coronamaatregelen zo vindt ook actiegroep ‘Compenseer Collegegeld NU!’. Deze groep wil dat studenten geld terugkrijgen voor het lesgeld in schooljaar 2020-2021 in de vorm van een gratis collegejaar, het schrappen van studieschuld of als compensatie. Ook moet deCompensatie afkomstig zijn van de Rijksoverheid, niet van de onderwijsinstelling.

Voor Hbo-studenten zijn alle lessen nog steeds online en in het begin was dit best leuk en relaxed. Maar bepaalde essentiële dingen bij een studie zoals een stage en een plek om je werk te maken zijn helaas niet altijd te vervangen. Dit leidt tot studieachterstanden en studievertraging. Ook is het de afgelopen tijd duidelijk geworden hoe het ervoor staat met de mentale gezondheid van jongeren. Volgens de Nederlandse GGZ zijn eenzaamheid, concentratieproblemen, motivatieproblemen, stress, depressies, burn-out en algehele ongelukkigheid aan de orde van de dag. Het Trimbos-instituut constateert, op basis van een peiling in begin 2021 onder bijna dertienhonderd volwassenen, een toename van het aantal psychische klachten tijdens de coronacrisis. Deelnemers gaven hun leven eind januari gemiddeld een 6,6, tegenover een 7,0 in de maanden daarvoor.

De halvering van het collegegeld is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet neemt. “Anderhalf jaar aan financiële stress en wisselvallig tot gebrekkig onderwijs wordt niet goed gemaakt met een half jaar ‘gratis’ studeren. Het biedt geen oplossingen voor de eerstejaars die in dit jaar zijn uitgevallen en daardoor een heel jaar over moeten doen, niet voor laatstejaars die volgend jaar niet verder studeren en niet voor de student die zijn bijbaan is kwijtgeraakt.” schrijven ‘Compenseer Collegegel NU!’ op hun site.

Het volledig compenseren van collegegeld voor alle studenten zou volgens de rekenkamer nog geen 10% kosten van de steun die naar het bedrijfsleven is gegaan. De samenleving en de economie kunnen niet draaien zonder goed opgeleiden werkenden, maar door al deze zorgen van studenten loopt dit wel risico.

De actiegroep ‘Compenseer Collegegeld NU!’ is bezig door het hele land te verzamelen. Ze mikken op 40.000 handtekeningen om kracht bij te zetten aan een initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *