Markt Leidsche Rijn centrum geopend: “Het is best prijzig”

Markt Leidsche Rijn centrum geopend: “Het is best prijzig”

Verschillende kramen stonden op de markt in Leidsche Rijn. Foto: Amanda Algra

LEIDSCHE RIJN – Al sinds de opening van het Leidsche Rijn centrum ligt het plan op tafel: een wekelijkse markt op het Brusselplein. En nu is het eindelijk zover. Afgelopen donderdag 1 april is deze markt geopend en deze zal vanaf nu elke week plaatsvinden. Wethouder Kees Diepeveen noemde het een ‘lang uitgesproken wens van bewoners van de wijk’ die nu eindelijk in vervulling gaat. Maar wat vinden de bewoners van Leidsche Rijn nu de markt er daadwerkelijk staat?

In januari 2021 hebben ruim 45 marktondernemers zich aangemeld, toen de inschrijfprocedure van start ging. Het plan was om hier 22 kramen uit te selecteren maar in verband met de coronamaatregelen staan er voorlopig acht. Ondanks dat het geen enorm grote markt is, hangt er een warme sfeer. De markt wordt goed bezocht door zowel volwassenen bij de kramen als door de spelende kinderen eromheen. Ik zie de bezoekers met een grote glimlach kletsen en rondkijken bij de kramen. Romy van de Scheur, inwoner van Leidsche Rijn, is ook op de markt te vinden en is groot fan: “Ja, ontzettend leuk dit toch? Kijk om je heen, dit is hoe ons centrum er al die tijd al uit had moeten zien. Gewoon gezelligheid, we zijn nu écht een buurt.”

Toen er gekeken werd welke enthousiaste ondernemers een plekje kregen op de markt waren er een aantal kenmerken   waaraan ze moesten voldoen. Zo was het van groot belang dat de kraam een fijne uitstraling zou hebben en bovendien hadden biologische producten dan wel lokale producten een pré. Op de markt stat onder andere een kraam met lokaal zuurdesembrood van ‘Vroeg’ in Bunnik, een kraam met biologische kaas en eieren en een delicatessekraam met olijven. De kramen hebben een luxe uitstraling. Maar over de prijs is niet iedereen enthousiast, zoals bezoeker Jürgen Kamerman: “ Ik vind vier broodjes en een stokbrood voor acht euro best prijzig, voor de dagelijkse boodschappen van een gezin is dit een dure hobby. Het brood smaakte prima maar dat doet het eigen gebakken brood van de Jumbo ook.”

Naast de prijs van de producten hebben de bewoners ook vragen bij de keuze van de dag waarop de markt er is. De markt is elke week op donderdag van 08.00 tot 18.00 geopend. Dit is een doordeweekse dag waar op de meeste mensen moeten werken. Mieke Bolhuis: “Op donderdag werken de meeste mensen toch gewoon? En werk je niet heb je meestal wat minder te besteden, ik vraag me af of je dan biologisch of streekgerelateerd eten koopt.”

Over de auteur

Amanda Algra

Hallo! Ik ben Amanda Algra en ik ben 18 jaar. Op deze website ben ik van plan u up to date te houden over het nieuws bij u in de buurt. Ik ben erg enthousiast en zal dit met veel plezier gaan doen. Feedback is altijd welkom dus wees niet bang om te reageren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *