De Ronde Venen stemt voor de Tweede Kamerverkiezingen

De Ronde Venen stemt voor de Tweede Kamerverkiezingen

Stemlokaal in Mijdrecht Foto: Milan van Dijk

DE RONDE VENEN – Nu we moeten leven met het coronavirus om ons heen, gaat alles anders dan anders. Ook de verkiezingen. Mondkapjes, looplijnen, afstand houden én per persoon een eigen rode potlood. Daarnaast kon deze editie niet alleen gestemd worden op de woensdag, maar ook al op maandag en dinsdag. Hoe zag dat eruit?

Het is maandagochtend 15 maart, 8.20 uur. In de vier grootste kernen van De Ronde Venen zijn de stembureaus al bijna een uur open. Zo ook in de bibliotheek in Mijdrecht. Daar wordt iedereen welkom geheten door een van de vrijwilligers die het stemmen begeleiden. Hans van de Ven (62) is één van die vrijwilligers. Telkens wanneer er een nieuw persoon het stembureau binnen komt wandelen vraagt Van de Ven of hij/zij de gezondheidscheck heeft uitgevoerd. ‘’Misschien een beetje overdreven dat ik dit moet vragen maar alles voor de veiligheid natuurlijk’’, zegt van de Ven wanneer hij een slokje van zijn koffie neemt. ‘’Gelukkig hoef ik niet de hele dag mensen op hun mondkapje en gezondheidsverklaring te wijzen. Er wordt elk uur omgewisseld. Zometeen mag ik de rode potloodjes uitdelen.’’

Die rode potloodjes mogen dit jaar mee naar huis. Dat is niet in alle gemeenten het geval. Toch leveren de meeste mensen hun potloodje, ook hier, weer netjes in. Deze worden dan schoongemaakt en hergebruikt. Lisa Grauwmans (26) had het potloodje ook ingeleverd. ‘’Ik gooi hem thuis anders toch in de prullenbak’’.

Joke van de Rij (56) is voorzitter van het stembureau. Zij moet ervoor zorgen dat het proces goed verloopt en dat het geheel volgens de regels gaat. ‘’Binnen één uur tijd hebben we nu vijfentwintig personen mogen ontvangen. De eerste stemmer stond al om 07.10 voor de deur. Haha, die had er wel heel veel zin in.’’ Het is niet de eerste keer dat Joke voorzitter is. ‘’Dit is mijn tweede keer dat ik voorzitter mag zijn. Het is wel even aanpoten hoor. Het zijn lange dagen en vooral nu, omdat er nu drie stemdagen zijn.’’

Een oudere dame staat voor in de rij. Ze kijkt een beetje vragend. Haar bril is beslagen door het mondkapje en ze ziet door alle pijlen op de vloer de looproute niet meer. Waar moet ze nou precies haar stem uitbrengen? Ze vouwt het gigantische stemformulier al open bij de registratietafel. Een vrijwilliger laat meteen merken dat dit niet de bedoeling is en wijst haar naar het stemhokje. Het potloodje wil ze inleveren, maar dat hoeft deze keer niet. Wanneer ze het bureau uitloopt roept ze blij: ‘’Leuk voor mijn kleinkinderen’’.

Wanneer er een wachtrij ontstaat wijst één van de vrijwilligers op de anderhalve meter maatregelen. De mensen geven gehoor en gaan weer uit elkaar. ‘’Het is allemaal wat’’, roept een meneer die in die wachtrij stond.

Maar wat gaat er gebeuren met de stembiljetten? Ze mogen namelijk nog niet geteld worden, want dat zou de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Van de Rij: ‘’De biljetten gaan in een verzegelde container naar het gemeentehuis en worden daar tot woensdagavond opgeslagen in een kluis.’’ De burgemeester die tevens ook aanwezig is knikt mee. ‘’Aan alles is gedacht. Er gebeurt dus echt helemaal niks geks mee’’, laat burgemeester van Divendal weten.

Wanneer de mensen hun stem hebben uitgebracht moeten zij zo snel mogelijk weer naar buiten. Dit gaat via de achterdeur. Zo is er een compleet eenrichtingsverkeer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *