Verplicht

Verplicht

gele boekje

Op een leeg vliegveld midden in de nacht kom ik aan, het is er vreemd warm en het ruikt naar Ouwehands dierenpark in het tropische gedeelte. Een van mijn begeleiders vertelt dat ik mijn gele boekje tevoorschijn moet halen en een norse man met een machine geweer grist het boekje uit mijn handen. Hij bekijkt het op zijn kop en geeft het dan aan me terug. Het was duidelijk gevaccineerd, of niet naar binnen.

Het gele boekje, ken je die? Dat is je internationale gezondheidsbewijs. Deze had ik mee naar mijn reis in Oeganda, in mijn boekje staat dat ik ingeënt ben tegen Hepatitis A/B en tegen Gele koorts. Waarom die? Omdat in een land als Oeganda slechte sanitaire voorzieningen zijn en gematigde hygiëne heeft, tenminste volgens Nederlandse standaard. De prik zorgt ervoor dat ik niet ziek word maar ook dat ik later in Nederland of in Oeganda de ziekte niet kan doorgeven. Op mijn middelbare school kreeg ik de vaccinaties. De vaccinatie mevrouw vroeg hoe ik me voelde en of ik even een handtekening wilde zetten voor de goedkeuring en BAM! prik erin. Een dag zo belabberd als dikke stront door een zeef maar na twee dagen weer kiplekker.

In Juli zijn wij aan de beurt, tijd voor onze vaccinatie. Onder jongeren is de bereidheid groot, van 18 tot 34 is 86% bereid. We zijn klaar met het zitten op onze kamer, het niet langs onze vrienden kunnen of het simpel weg niet naar school toe te gaan. Ons hele leven is ingestort in het afgelopen jaar. Maar wat gaan we doen aan ons vaccinatie paspoort. Een groene kaart om straks naar het café te kunnen. Vreemd is het niet?, mensen semi-verplichten om een vaccinatie te halen om naar het café of de bibliotheek te kunnen. Maar is het wel zo vreemd, als ik me laat vaccineren en dit daarna bewijs zorgt het ervoor dat de kans dat mijn medestudenten het virus krijgen veel kleiner wordt. Ik kan weer naar school! Ik mag weer naar buiten, het zijn grote voordelen. En ik wil niemand verplichten maar kijk eens naar de cijfers, sinds we zijn gaan vaccineren kan er weer bingo gespeeld worden in de bejaardentehuizen! Als je je niet wilt laat vaccineren zal ik je niet veroordelen of met een schuinoog naar je kijken. Toch heeft iedereen recht op een coronavrije zone, net zoals iedereen recht heeft op een rookvrije zone in het café.

Het is tijd voor het nieuwe normaal, maar dan zonder geel maar met groen boekje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *