BURGEMEESTER RONDE VENEN BETUIGT SPIJT

BURGEMEESTER RONDE VENEN BETUIGT SPIJT

Gemeentehuis Foto: Milan van Dijk

DE RONDE VENEN – In de weken voor de verkiezingen werd er aan jongeren in de gemeente gevraagd om mee te helpen aan stemfilmpjes. Zij konden vertellen waarom het zo belangrijk is dat je stemt. Deze video’s werden vervolgens gedeeld op sociale media van de gemeente. Maar na een aantal dagen werden ze allemaal verwijderd want ze zouden te ‘sturend’ zijn geweest. Op dinsdag 6 april vond hierover gesprek plaats tussen de jongeren en de burgemeester.

Max Nobel (18) is een van de jongeren die in de tijd voor de verkiezingen in samenwerking met de gemeente een filmpje heeft gemaakt. Verantwoording van de burgemeester moest er volgens hem wel komen. ‘’De gemeente heeft ons de mond gesnoerd.’’ Hij en vijf andere jongeren waren op dinsdag 6 april aanwezig in de raadszaal van het gemeentehuis.

In die raadzaal waren de jongeren vertegenwoordigt door de Jongeren Advies Commissie (JAC), Stichting Jongerenwerk en een aantal individuele jongeren zelf. Zij gingen in gesprek met de burgemeester Maarten van Divendal. Secretaris van het JAC, Rody van de Pouw – Kraan heeft zich van tevoren goed voorbereid in de confrontatie met de burgemeester: ‘’Ik heb alle feiten goed op een rij gezet en ook heb ik belangrijke vragen aan de burgemeester.’’

Toen het gesprek om 16:00 uur begon was het al lekker druk in de raadzaal. De jongeren waren met z’n achten en de burgemeester vertegenwoordigde de gemeente. In de opening van het gesprek mochten de jongeren vertellen wat er in hun ogen is gebeurd. ‘’Wij worden als jongeren gevraagd een video te maken, wij stoppen daar tijd én energie in. Wij willen de jongeren inspireren, maar wat doet u als burgemeester… U laat alles vallen en verwijdert de video’s, omdat ze te sturend zouden zijn?’’, oppert Max.

Burgemeester Maarten van Divendal lijkt zo op het oog geschrokken van de reacties die hij ontvangt: ‘’Het was totaal niet mijn bedoeling om de jongeren in een slecht daglicht te zetten.’’ Ook laat hij weten waarom hij de video’s heeft verwijderd. ‘’Op een hele drukke en hectische avond ontving ik een brief vanuit de politieke partij Ronde Venen Belang met daarin de oproep om de geplaatste video’s direct te verwijderen. Ze zouden volgens hen te sturend zijn geweest. Ik kon mij daar op dat moment wel in vinden en ben meteen tot actie over gegaan. Tot mijn grote spijt, dat wel’’, aldus de burgemeester.

De jongeren zijn blij dat de burgemeester spijt heeft betuigd. Al is het probleem hier niet meteen mee opgelost. Jongere Mathijs Jorna (17) vraagt aan de burgemeester waar het probleem lag en hoe dit soort problemen in de toekomst worden opgelost. Van Divendal: ‘’Ik baal dat het allemaal zo is gelopen. Ik ben een mens dus ook ik maak fouten. Maar dat is geen excuus voor mijn stomme aanpak.’’ Hij laat weten dat hij geleerd heeft van zijn fout en dat hij in de toekomst beter na zou denken over keuzes die hij maakt met in ieder geval betrekking op de jongeren in de gemeente.

Divendal pakt ook meteen zijn moment om te vertellen dat hij meer contact wil met de jongeren in zijn gemeente. “Ik word telkens maar uitgenodigd bij ouderenevents, maar ik zie graag dat ik ook is een keer langs kom bij bijvoorbeeld Jongerenwerk.’’ Stichting Jongerenwerk is blij om dat te horen. Ook de JAC ziet al ideeën om de burgemeester te betrekken bij hun vergaderingen.

Al met al verliep het ruim één uur durende gesprek goed. Niet zonder de enige woordenwisseling vanuit de jongeren, maar de burgemeester wist altijd goed en bevredigend antwoord te geven.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *