Ondernemen tijdens corona: “Ik ben een paar uur per week ander werk gaan doen”

Ondernemen tijdens corona: “Ik ben een paar uur per week ander werk gaan doen”

Winkel "Si La Vie" in Zeist. Foto: Lisa de Groot

ZEIST – Ondernemen is erg zwaar door de huidige crisis. Al maanden is de horeca dicht en hebben winkels beperkingen. De rijksoverheid wil deze ondernemingen ondersteunen en komt met het ene steunpakket na het andere.

Ondernemers kunnen sinds 1 april een hogere tegemoetkoming aanvragen. De overheid gaat maximaal 100 procent van de vaste lasten betalen voor ondernemers die nog steeds aan omzetverlies lijden. De overheid breidt de huidige steunpakketten uit met €730 miljoen. Het maximale subsidiepercentage was eerst 85 procent. Het Kabinet hield namelijk eerst lange tijd vast aan het idee dat zij ondernemers niet helemaal wouden compenseren. Het kabinet was dan bang dat ondernemers geen prikkel zouden hebben om toch nog enige omzet te maken, vertelt het Parool. Maar nu na lange tijd discussiëren met onder andere Koninklijke Horeca Nederland en de Tweede Kamer gaat het kabinet toch overstag en komt er een 100-procentvergoeding.

Veel ondernemers hebben door de lange duur van de crisis momenteel geen reserves meer en dat erkent nu dus ook het kabinet. Ondernemers hebben toch geld nodig om hun vaste lasten te kunnen blijven betalen en hun voorraden te kunnen blijven aanvullen. Helaas moeten ondernemers toch nog even geduld hebben voordat de subsidie wordt gestort. De nieuwe regeling gaat pas vanaf half mei open. Het geld wordt pas gestort als de aanvraag is goedgekeurd, vertelt het Parool.

Ook de ondernemers in Zeist hebben het zwaar. Zo gaf ondernemer Marieke Blok van de “Bijzondere Taartenfabriek” dit al aan in een interview met de gemeente Zeist. “Wat moeilijk is, is de onduidelijkheid. Er is nauwelijks vooruitzicht”, aldus Blok. Het kabinet wil deze ondernemers nu dus meer gaan compenseren.

Inmiddels is er voor ondernemer Sigrid Zwolsman ook een positief vooruitzicht. Zij heeft een winkel in het centrum van Zeist genaamd ‘Si La Vie’, een kleding en lifestyle winkel die op 4 augustus 2020 de deuren heeft geopend. Helaas na de opening heeft Zwolsman al snel haar deuren moeten sluiten door de coronamaatregelen, maar sinds kort kan er gewinkeld worden op afspraak. Ook bezorgde Zwolsman producten van haar winkel bij de mensen thuis. Toch is ze niet zo positief over het winkelen op afspraak “Klanten hebben weinig behoefte aan winkelen op afspraak, want dan moet je en is het niet meer even gezellig de deur uit”.

Zwolsman maakt momenteel geen gebruik van steunpakketten. “Ik kom momenteel niet in aanmerking voor een steunpakket. Mocht het steunpakket uit een lening bestaan had ik daar nog steeds geen gebruik van gemaakt, want dan worden de schulden alleen maar hoger”, vertelt Zwolsman. Ze is wel positief over het nieuwe steunpakket van het kabinet. “Zolang dit pakket daadwerkelijk steun is en niet een lening, dan is dat erg prettig. Het zijn loodzware maanden”.

Zwolsman hoopt voor de aankomende persconferentie op 13 april op nieuwe versoepelingen. “Ik ben een paar uur per week bijles gaan geven, wat ik hiervoor jaren heb gedaan”, aldus Zwolsman. Het is afwachten wat de komende versoepelingen gaan zijn en of hier voordelen bij zitten voor de ondernemers van Zeist en Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *