Een tuinfeestje bij het OMT

Een tuinfeestje bij het OMT

De gesloten terrassen in de zon Foto: Bauke van Elk

Na een hele dag school zit Kees in de tram richting huis, de zon schijnt. Kees belt zijn vrienden, 3 van hen zijn in voor een biertje op hun favoriete terras. “ Een tafel voor vier om half vijf, ja, in de zon alstublieft”. Met zijn rugzak nog bij zich ontmoet Kees zijn vrienden op het terras, zijn biertje was al besteld dus van de schuimkraag is niks meer over. Na er nog vijf te hebben gedronken keert Kees huiswaarts oftewel normale dag in het leven van een student.

Dan wordt Kees wakker. Vier voor half negen in de ochtend. De les begint, Kees haalt een hand door zijn haar, wast z’n gezicht en slaat de laptop open. Het is middag en de zon schijnt.
Kees belt zijn vrienden, op naar het park.

Eenmaal in het park gearriveerd merkt Kees dat hij niet alleen is, hij komt iemand tegen die hij al sinds het begin van zijn studie kent, maar nu pas ontmoet. Met een 6-pack Heineken in zijn tas geniet Kees van de menigte en de muziek die door de speakers bonst, totdat de politie hen vriendelijk verzoekt het park te verlaten.

Gedoucht en wel zet Kees in de avond de tv aan. De besmettingscijfers, ziekenhuisbezetting et cetera, foto’s uit parken waar mensen samen komen vliegen om zijn oren. In de talkshows roepen virologen dat dit echt niet langer kan. Door jongeren zoals Kees moet Nederland straks nog veel langer binnen zitten, wordt er beweerd.
De tv gaat uit, bed tijd.

“ Vier bier alstublieft mevrouw, mijn vrienden komen zo.” Het lijkt wel een droom.

Laten we stoppen met de schuld geven van de jongeren en het constant benoemen dat die groep zich niet aan de regels houdt. Voor de meeste is de lockdown ‘simpel’ te noemen: nadat u op vrijdagavond heeft gegeten zet u of uw partner koffie, samen kijken jullie The Voice of Holland sluit u de avond af met een talkshow. Zaterdag maakt u een wandeling met uw hondje en komt er een bevriend stel eten in de avond, zij vertrekken iets voor de avondklok en de tv gaat wederom aan voor uw favoriete programma.

De leden van het OMT zullen bij lekker weer genieten van de zonnestralen in hun royale woning met achtertuin, een utopie voor de jongeren die het alleen met een dakraam moeten doen. Zou er dan geen manier zijn om de o zo heilige anderhalve meter in stand te kunnen houden bij zomerse temperaturen? Is het terras wellicht een optie?
Het Outbreak Management Team overlegt zondag in het Catshuis, mijn hoop is dat hun gedachtes ook uitgaan naar Kees en zijn vrienden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *